h1

Bijzonder. Arrogant. ZZP Netwerk Nederland.

30/03/2014

Afgelopen week is mij verteld dat ik arrogant ben, vooringenomen en ambitieloos. En ik moest heel hard lachen.
Hoe het zo is gekomen?

Ongeveer een jaar geleden zag ik dat ZZP Netwerk Nederland zich als organisatie had aangemeld bij MKB Nederland. Ik zocht hun site op, keek eens rond en besloot mij er bij aan te sluiten. De stellingname dat een groot deel van de ZZP-ers ondernemer is en niet zit te wachten op allerlei betutteling sprak en spreekt mij aan. ZZP-ers zijn niet alleen zielige mensen die ergens ontslagen zijn en dan als zelfstandige hetzelfde voor minder mogen doen.

Word je lid van zo’n club dan krijg je een nieuwsbrief – met tips en aanbiedingen. En ik volgde hen op twitter. Af en toe las ik de column van voorman Jerry Helmers in de Telegraaf met daarin prikkelende stellingnames waar ik het niet altijd mee eens was maar dat hoeft ook niet.

Het was me ook al duidelijk dat ZZP Netwerk Nederland niet veel op heeft met het fenomeen broodfonds. Dat een tijd lang de ene ‘onafhankelijke’ column na de andere werd gepromoot over AOV’s door verzekeraar Kendall Mason zal daar ook wel mee te maken hebben. Ook daar zijn we het niet over eens. Ik ben nu ruim twee jaar lid van een broodfonds en bij mij past dat prima.

De irritatie werd wat groter bij het promoten van Debatbijeenkomsten onder het motto ‘hoe krijg je altijd gelijk bij je klant’ (of woorden van gelijke strekking). Persoonlijk vind ik debatteren meer een kunstje en een vorm van theatersport maar ieder zijn meug. Dat ‘gelijk krijgen’ zat mij meer dwars – ik ben wel overtuigd van mijn eigen kennis en vaardigheden maar lang niet altijd van mijn eigen gelijk. Door goed te luisteren naar de klant en mijn advies daar op aan te passen is in mijn ervaring de kans op een tevreden klant een stuk groter. It takes two to tango tenslotte.

Mijn initiële verliefdheid op ZZP Netwerk Nederland vanwege het MKB Nederand-initiatief begon dus al aardig te slijten. En toen kwam deze tweet:

Screen Shot 2014-03-29 at 14.58.56
Pieter Hilhorst is misschien geen goede politicus maar hij is wel een hele ondernemende man die continu op zoek is naar nieuwe vormen van samenwerking en dat ook als wethouder heeft geprobeerd. Ik hou van  idealistische, sociaal betrokken vernieuwers zoals hij die niet komen vertellen hoe het moet maar mensen stimuleren om zelf zaken te organiseren met en voor elkaar. En ja, naar aanleiding van zijn artikel over broodfondsen heb ik mij aangesloten bij zijn initiatief-broodfonds dus we waren een tijdje broodfondsgenoten.
Ik twitterde daarom terug:
Screen Shot 2014-03-29 at 14.59.03

En dit is het antwoord dat ik kreeg:

Screen Shot 2014-03-29 at 14.59.09

Naast de al ontstane irritatie was dat voor mij de druppel – ZZP Netwerk Nederland verwoordt niet mijn mening en hanteert zeker niet de toon die bij mij past. Als je het over zaken meer níet dan wél eens bent is dan is er voor mij maar één logische oplossing:

Screen Shot 2014-03-29 at 14.59.16Screen Shot 2014-03-30 at 09.58.09

Ik vulde het opzeggingsformulier in op de website, koos bij opzegreden voor de optie dat ik het niet meer kon vinden met het standpunt en lichtte dat uitgebreid toe. Ik heb de tekst nog wel opgevraagd bij ZZP Netwerk Nederland en niet gekregen – maar de strekking was wat ik hierboven ook heb gezegd.

Dit was de conversatie die volgde:

Screen Shot 2014-03-30 at 09.57.03

Dus zonder mijn argumenten te vragen zullen die met groot gemak weerlegd worden?

Screen Shot 2014-03-30 at 09.57.53

 

Screen Shot 2014-03-29 at 14.59.37
Screen Shot 2014-03-29 at 14.59.44

 

Screen Shot 2014-03-29 at 14.59.49

Ik moet eerlijk zeggen: ik was onder de indruk van de aangekondigde actie: een lid dat opzegt een brief sturen vind ik best sterk. Maar toen werd het stil. De voorzitter heeft het ongetwijfeld druk en ik ben de eerste dit jaar die opzegt dus dan ligt er ook niet echt een standaardbrief klaar. Na een week vond ik dat ik mocht vragen naar de voortgang:

Screen Shot 2014-03-29 at 14.59.55

En daar ging mijn bloeddruk weer…..

Screen Shot 2014-03-29 at 15.00.05
Hard benodigde training? En nog wel gratis! Wauw, ZZP Netwerk Nederland heeft mij nog nooit gezien, nooit gesproken maar weet op basis van een paar tweets dat ik hard training nodig heb. En kennelijk wel zo hard dat ik het gratis! aangeboden krijg. Hun goedheid en zorg is ontroerend. *ironieteken*
Ik haalde diep adem, telde tot tien en hield het antwoord zo neutraal mogelijk:

 Screen Shot 2014-03-29 at 17.36.55

En daarna zakte mijn broek af. En moest ik dus heel hard lachen.

Screen Shot 2014-03-29 at 15.00.28
Screen Shot 2014-03-29 at 17.36.45

Deze laatste twee tweets retweette ik met de belofte dat het hele verhaal nog zou volgen. Dat leverde de volgende reactie op van iemand die mij goed kent, zowel zakelijk als persoonlijk:

Screen Shot 2014-03-29 at 17.37.18

En na het daarop volgende antwoord ben ik nog veel blijer dat ik niet meer bij die club hoor. Ik weet niet wie hun twitteraccount beheert maar ik zou er geen gebruikte auto van kopen.

Screen Shot 2014-03-29 at 17.37.25

Dat vond Robin gelukkig ook.
Screen Shot 2014-03-29 at 17.37.30

Beter kan ik het hele verhaal niet samenvatten. #dewegkwijt

15 reacties

 1. Ja, ZZP Netwerk Nederland is inderdaad een clubje met een (opvallende) visie. Soms moet ik daar ook aan wennen. En ik ben het ook zeker niet altijd met ze eens. Maar bovenstaand verhaal van mevrouw Wong vind ik toch ook niet helemaal senang en ik zeg het u eerlijk – inderdaad ietsje vooringenomen en het is uiteraard maar 1 kant van het verhaal. Uw kant, vermoed ik.

  Want, er is wel degelijk een heldere macro-economische visie die ZZP Netwerk Nederland goed heeft geformuleerd. Daar zitten soms zeker haken en ogen aan en wat ik in het land zie – als ik ze tegenkom op presentaties – dan moet je echt van goede huize komen om tegenargumenten neer te leggen. Het zijn allemaal stuk voor stuk topdebaters. Als je met hun live in debat wilt, dan moet je echt van goede huize komen en dat gaat even iets verder dan de ongenuanceerde tweets van alle mensen, dat ik net zag op Twitter.

  Ik ben er nog steeds lid bij deze club en dat blijf ik ook omdat ZZP Netwerk Nederland de enige club die een mening durft te ventileren en op een aantal fronten echt boven de partijen uitspringt. Ze zijn niet van de politieke correctheid en zijn helder in welke zzp-ers ze wel of niet het liefst bij hun lid zijn.

  Mevrouw Wong – misschien had u er nooit lid moeten worden en had u zich veel eerder moeten verdiepen in waar deze club voor staat. Hoewel – als u lid had gebleven dan hadden we elkaar ooit eens kunnen treffen op een bijeenkomst van ZZP Netwerk Nederland, want die zijn met recht veel inspirerender dan andere bijeenkomsten.

  (Overigens – ik geloof zelf ook niet in de Broodfondsen. Want daar is het toch allemaal om begonnen dit?)


  • Beste Roalda,
   Inderdaad, ZZP Netwerk Nederland heeft een uitgesproken mening. En ja, daar zitten ook zeer zinnige zaken bij.
   De aanleiding om op te zeggen was de tweet over Pieter Hilhorst en met name de woordkeuze en toon. De echte oorzaak was de geleidelijke constatering dat ZZP Netwerk Nederland ook een aantal standpunten heeft waar ik me niet in kan vinden. Daar is niets mis mee – kwestie van inzicht van mijn kant en een ‘agree to disagree’.

   De aanleiding voor dit blog ligt vooral in de communicatie zoals die via twitter is verlopen. Ik heb mij enorm verbaasd over de stellige en, wat mij betreft, arrogante toon. Mijn argumenten die niet gevraagd zijn zouden allemaal gepareerd worden, ik zou een training nodig hebben, etcetera.
   Ja, het is mijn kant van het verhaal maar ik heb alle tweets geplaatst die er geweest zijn, zonder enkele censuur. De brief die was beloofd is ingetrokken, op mijn vraag om de tekst van het opzegformulier is niet gereageerd. Completer kan ik het niet maken.

   Dat het goede debaters zijn geloof ik best. Ik neem dan maar aan dat dit live beter is dan op twitter. Persoonlijk, en dat is mijn keuze, geloof ik meer in discussie en dialoog dan debat. Mijn ervaring met debatten is dat het vooral eenrichtingsverkeer is en meer een soort van ‘theatersport’. Maar ook dat moet iedereen zelf weten.

   Voor wat betreft de broodfondsen – ik snap best dat het niet voor iedereen een aansprekende of passende oplossing is. Maar dat is een AOV ook niet. Het was mij niet begonnen om het standpunt van ZZP Netwerk Nederland over broodfondsen (dat was mij al bekend) maar ook hier weer over de toon: dat iedereen met een afwijkende mening niet deugt en nooit goede argumenten kan hebben of een andere afweging kan maken.

   Inderdaad, ik hoor kennelijk niet bij de doelgroep. En op dit moment vind ik dat ook niet jammer.
   Ik wens u echter van harte veel plezier en genoegen bij deze club.


 2. Beste mevrouw Wong,
  Is het niet een beetje kinnesinne van u? U als hardcore D66-er, met duidelijk een liefde voor de socialistische linkerflank, die hier haar gram probeert te halen.
  Ja, u hebt gelijk. Je kunt af en toe discussieren over de (te?) scherpe toon van zzp netwerk nederland, maar ik ben het met één ding overduidelijk eens met de club; pieter hilhorst is een hele slechte ambassadeur van de zzp-ers. Zijn partij benoemt de zzp-er ook als outsider op de arbeidsmarkt. Niet te geloven. Daar zou ik ook niet mee geassocieerd willen worden.

  Ik denk dat u een kans hebt gemist. Waarom had u niet gewoon even de reactie van de club afgewacht?


  • Beste Saskia,

   Ik had graag gewacht op een reactie van ZZP Netwerk Nederland, de beloofde brief is zoals u hierboven heeft u kunnen lezen ingetrokken.
   Als het kinnesinne is om te reageren op de gebezigde toon van een organisatie dan mag u dat rustig kinnesinne noemen.

   Ik heb alleen proberen aan te geven waarom ik mijn lidmaatschap heb opgezegd: ik voel mij door een aantal standpunten en met name ook de verwoording daarvan niet meer vertegenwoordigd door ZZP Netwerk Nederland. Geen probleem, we agree to disagree.
   Uw eerste alinea is daar ook een voorbeeld van.
   Maar ik wens u van harte veel plezier bij ‘de club’.


 3. Ik ben vandaag lid geworden bij ZZP Netwerk Nederland. Had ik misschien al eerder moeten doen. Dank voor het feit dat u mij er attent op hebt gemaakt.

  En om het heel eerlijk te zeggen; ik ben het eens met de vorige commentaar bij dit blog: is het niet een beetje kinnesinne van u? Stelt u zich toch eens wat weerbaarder op.

  Wat ben ik blij dat ik vier jaar geleden niet op u heb gestemd en eigenlijk ben ik maar wat blij dat u niet meer in onze gemeenteraad zit. Wat een onprofessioneel gedrag van u!


 4. En ik erger me ook aan het volgende in uw blog:

  — QUOTE —- Dat ‘gelijk krijgen’ zat mij meer dwars – ik ben wel overtuigd van mijn eigen kennis en vaardigheden maar lang niet altijd van mijn eigen gelijk. Door goed te luisteren naar de klant en mijn advies daar op aan te passen is in mijn ervaring de kans op een tevreden klant een stuk groter. — EINDE QUOTE —-

  U past uw advies (lekker makkelijk) aan op de wensen van de klant. Dat is wel heel opportunistisch en commercieel. Liever een garantie op omzet in de toekomst dan een klant écht verder (durven) helpen. Want, misschien moet juist uw klant wel overtuigd worden van úw kennis en kunde. Durft u uw klanten juist niet kritisch aan te pakken? Als ik op zoek ben naar een leverancier wil ik juist dat die leverancier mij een andere weg laat zien. Een leverancier moet geen ‘ja-knikker” zijn. Alleen maar om de klant tevreden te stellen.

  Slechte profilering van uw eigen zaak. Missertje dus!


  • En dan toch hier ook even een reactie op: mijn vak is om ondernemers te helpen hun verhaal goed te vertellen aan hun klant. Daar kan ik ze vanuit mijn kennis en kunde met hen meedenken, hen adviseren en ook zaken uitvoeren. Maar uiteindelijk moet het zo bij ze passen dat ze er comfortabel mee zijn en het eigen voelt.
   Luisteren naar een klant en en de dialoog aangaan staat zeker niet gelijk aan kritiekloos doen wat de klant wil. Het resulteert in mijn ervaring wel vaker tot een oplossing waar men helemaal achter staat en die ook resultaat oplevert.

   En los daarvan – ik geloof niet in een universele aanpak: iedere klant is anders, iedere leverancier ook en niet iedere combinatie klant-leverancier is succesvol. Ik heb in mijn blog heel summier aangegeven waarom is ik zelf niet geloof in ‘gelijk krijgen’ via debat. Niet meer en niet minder.


 5. Hoe Z van Zelfstandig bent u echt zelf? Als nieuwbakken ex-raadslid waarschijnlijk een leuke wachtgeldvergoeding. Wees daar eens eerlijk en transparant over.


  • 1. Ik ben al jaren zelfstandig en professioneel aan het werk, waarvan de afgelopen vier jaar fulltime als ZZP-er.
   2. Ik heb in de afgelopen jaren heel wat belasting afgedragen en kan leuk leven van mijn werkzaamheden.
   3. Mijn werkzaamheden als raadslid vonden plaats naast mijn fulltime werkzaamheden. Zeker 16 uur per week tegen een onkosten vergoeding van netto 1000 Euro.
   4. Een gemeenteraadslid krijgt geen wachtgeld.
   5. Is dit eerlijk en transparant genoeg?


 6. Ik snap niet dat u hier zo veel aandacht aan geeft. ZZP Netwerk NL is redelijk radicaal in de opvattingen en is inderdaad behoorlijk overtuigd van eigen gelijk.

  Maar mevrouw Wong – u zo te zien ook. U hebt waarschijnlijk tijd genoeg om hier uitgebreid over te bloggen en uw eigen frustratie kwijt te kunnen. 2x zielig hier!


  • Beste Valerie,

   Ik blog heel regelmatig over de zaken waar ik van geniet, me over verbaas of aan erger. Dat doe ik al jaren met veel plezier, omdat het soms zo lekker is een tekst helemaal vanuit mezelf te schrijven en niet voor een opdrachtgever.
   In dit geval was het vooral verbazing, niet zo zeer frustratie.
   Maar van mij mag u dat natuurlijk zielig vinden.


 7. wat kunnen mensen van mening verschillen….en ze vinden allemaal dat ze gelijk hebben.


 8. Waar 2 vechten….


 9. ha ing, was je “”lekker”” arro? vind ik grappig, kreeg ik ook wel te horen, terwijl tja…… hoe gaatie? hondloos, gemeenteraadloos,? is er wat loos? hoe gaat het met de nieuw aangelegde tuin? fotootje? x annaGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: