h1

Op een bedje van

07/03/2011

Kookprogramma’s scoren goed hier in de doorzonwoning. Met name de man des huizes kan uren kijken naar Masterchef, Herrie in de keuken of Hell’s Kitchen. Amateurs en professionals die keuren, snijden, bakken, blussen, fileren en alle mogelijke andere technieken toepassen. Altijd in iets te weinig tijd en voor een zeer vakkundig en kritisch publiek. Na al het zweten en zwoegen is het tijd om de borden op te maken en hun gerechtjes te presenteren.

Aan het jargon is het niveau te herkennen. Wij scheppen gewoon op ’s avonds en noemen dat een maaltijd.

Niet in de kookprogramma’s. Smaakvol opgemaakte bordjes met gerechtjes worden opgediend en de kok in kwestie mag vertellen wat er gegeten gaat worden. Ook hier weer jargon en veel verkleinwoordjes. Een stukje vlees, met een sausje van, op een bedje van. En bij het proeven missen ze dan een ‘zuurtje’ of een ‘bittertje’.

Affijn, waar je mee omgaat wordt je mee besmet. Wiens programma men kijkt, wiens woord men spreekt.

Vrijdagavond zaten we bij Anak Depok, een uitstekend Indisch restaurant hier in Den Dolder. De rijsttafel werd uitgestald en natuurlijk maak je dan een korte inventarisatie. Dit is sateh, hier zit ei in, dit lijkt me een soort van babi ketjap.
Hé, zegt de zoon, is dit gebakken banaan? Maar wat zit er onder?  O, het is gebakken banaan op een bedje van gehaktbal. Nou, dat is in ieder geval beter dan op een bedje van sla!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: