h1

Buit van de boerenmarkt

01/11/2009

IMG_0786van links naar rechts: kroeskop, stoofpeertjes, zuurdesembrood,
kweeperen en vijgencompote. Niet op de foto: geitenkaas, pastinaken en 6 flessen wijn.

Het gebeurt niet altijd dat onze plannen ook werkelijkheid worden maar gisteren aan het begin van de middag stonden we op de kleine boerenmarkt bij restaurant Sober in Amersfoort. Een stuk of tien stalletjes met een leveranciers waar Sober en ook Tollius mee samenwerken. Allemaal uit de streek en voor een deel ook biologisch.

Zo stonden we om half een al wijn te proeven en wisselden zes flessen van eigenaar. Verderop proefden en kochten we geitenkaas van Eureka uit Woudenberg – ik ben vooral benieuwd hoe het kaasje met rode wijn en honing smaakt.
Bij een van de twee groentestalletjes zag ik voor het eerst kweeperen – ik kende ze alleen uit boeken. Grote gele, harde peren. Volgens de verkoper goed voor het maken van jam (met grapefruit en gember).kweeperen

Dat advies heb ik vanochtend opgevolgd. Kweeperen en grapefruit gewassen en in stukken in een pan met een bodem water en flink lang heel zachtjes laten koken. Daarna door een zeef uit laten lekken en het sap even laten inkoken met geleisuiker. De overgebleven moes met water terug gedaan in een pan en met de staafmixer gepureerd. Door laten koken en weer gezeefd, terug in de pan, geleisuiker toegevoegd, weer door laten koken.
Uiteindelijk is het resultaat (naast een stapel vuile pannen en zeven) een potje kweeperen-grapefruitgelei en twee potten kweeperen-grapefruitjam.

De stoofpeertjes hoefden volgens de kenners op de markt niet geschild en staan nu heerlijk zacht te wezen in rode wijn met een kaneelstokje.

De ‘kroeskop’ is de top van de spruitkool. Hij weet het nog niet maar maandag gaat-ie in de stamppot…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: