h1

Eerste schooldag en diplomauitreiking tegelijk

12/03/2010

Als gemeenteraadslid wordt je officieel geïnstalleerd – een plechtig moment waarin je, heel kort gezegd, belooft dat je niemand heb omgekocht om er te komen, je aan de wet zal houden en je best zal doen.
Er zijn slechtere en complexere arbeidscontracten.

De officiële vergaderstukken waren al keurig thuisbezorgd: de agenda en per partij een officieel voorstel wie zij als fractieassistent wilden benoemen. Bij elkaar al een pagina of 12.
Op het gemeentehuis vind ik in mijn postvakje precies dezelfde papieren nog een keer. Ik ga er voorlopig vanuit dat er nut en noodzaak voor is maar een beetje bezuinigingsdrift begint al op te komen….
Met het stapeltje post en mijn naambord onder de arm stap ik de raadszaal in. Als D66-fractie hebben we een prachtige plek links achterin met mooi zicht op de rest van de raad, de publieke tribune en de Majesteit.

Langzaam aan komen steeds meer raadsleden binnen, zoekend naar hun nieuwe plek, ondertussen iedereen begroetend en feliciterend. Net de eerste schooldag na de zomervakantie.
De publieke tribune zit vol, overal worden bossen bloemen bij de hand gehouden. In de hal zitten de te benoemen fractieassistenten op klapstoeltjes.

Dan volgt het formele gedeelte, pragmatisch wordt de eed eerst voorgelezen en degenen die daar voor hebben gekozen zweren een voor een, met vingers in de lucht. Daarna de belofte en mag ik mijn ‘Dat verklaar ik en beloof ik’ uitspreken.
Toespraak van de burgemeester. Hetzelfde ritueel voor de fractieassistenten (12 stuks), een videofilmpje van de VNG en de vereniging van raadsleden. Het bestaan van die laatste was voor mij nieuw maar geen verrassing. De minister van Binnenlandse Zaken was er uitgeknipt omdat ze in de tussentijd afgetreden is.
We krijgen een dikke map vol informatie, een bijpassende tas met nog meer informatie en een bos bloemen.
De vergadering wordt gesloten.

Ik praat nog even bij met mijn mede-nieuwe-raadsleden: die ik ken van Twitter, dit blog of van een van de cursussen.
Het voelt al een beetje vertrouwd.

Bij thuiskomst hoor ik dat Hans van Mierlo is overleden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: