h1

Politiek gekraai

23/05/2010

Op het televisiescherm staan vier mannen. Ze praten meestal om beurten, regelmatig dóór elkaar maar vooral ook lángs elkaar heen.

Proberen ze elkaar te overtuigen van hun gelijk? Waarschijnlijk niet, ze overtuigd van hun eigen gelijk het het ongelijk van de ander.

Proberen ze zichzelf te overtuigen van hun gelijk? Ik denk het niet: zie hierboven. Ze zijn lijsttrekker, voorman, politiek leider – als ze zelf al niet overtuigd zijn van hun eigen kunnen en gelijk dan zijn het de respectievelijke campagnecommissies wel die hen nog eens extra op een voetstuk zetten.
Haantjes, overtuigd dat hun eigen gekraai het mooiste van de wereld is.

Proberen ze mij als kijker te overtuigen? Waarschijnlijk wel. Zich zeer bewust van de potentiële stemmers in de huiskamers spreken ze over het volk, de hardwerkende Nederlanders, Henk en Ingrid (ik trek me dat nog steeds persoonlijk aan en denk ik iedere keer: voor mij hoeft-ie het niet te doen) en DE kiezer.

Ik ben niet het volk, niet de Ingrid van Wilders, niet DE kiezer maar het effect van het debat van vanavond ( en van vrijdag op Radio 1) is dat ik steeds beter begrijp dat sommige mensen totaal afknappen op de politiek.
Gisteren bij het folderen voor D66 op straat had ik nog een gesprek met een meneer die niets meer te maken wilde hebben met de politiek. Een alternatief had hij ook niet maar het vertrouwen was compleet weg.

Ik wil politici die laten zien dat ze kunnen besturen. Ik wil geen haantjes die elkaar vliegen afvangen, door elkaar heen kukelen en wachten op de rapportcijfers van een filmster, een militair en andere politieke ‘deskundigen’.
Wedden dat ze allemaal vinden dat ze gewonnen hebben?

Mijn stem in ieder geval niet. Maar die hangt dan ook niet af van een TV-programma. Die geef ik op basis van een verkiezingsprogramma en vooral op het vertrouwen dat ik met goed fatsoen het bestuur aan die partij (en niet alleen de lijsttrekker) kan overlaten.

Want volgens mij is dat democratie: ik geef iemand voor vier jaar het vertrouwen en een mandaat om zo goed mogelijk te regeren op basis van de principes en uitgangspunten van die partij.
stembiljet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: