h1

Hebbes!

27/07/2016

Wij mogen graag mopperen over de katten van de buren die van onze tuin hun wc maken. We mopperen ook graag over het volume van kindergegil en dito nepgehuil dat hoorbaar is in onze tuin.
Dat gemopper moesten we even op een laag pitje zetten want ook wij zorgden voor overlast in de buurt. Althans onze krielhaan. In de steek gelaten door de broedende kip en zich nog niet bewust van de vijf minikipjes in huis was hij op vrijgezellenscharrelvoeten. Hij sliep niet meer in het hok maar zocht hoge bomen in de buurttuinen op. ’s Ochtends om half vijf startte hij vrolijk de dag met een staccato gekraai.

Het leverde een wat boze email op van een straat verderop. Via internet waren ze erachter gekomen dat wij een loslopende haan hadden en lieten weten dat ze (terecht) niet gediend waren van een aubade onder het slaapkamerraam. We legden de situatie uit en ook dat we hard bezig waren om hem te vangen.

Maar hoe vang je een voorzichtige, argwanende, ervaren scharrelhaan? Zodra hij ons ergens zag was hij al weer op weg naar een schuurdak of een buurtuin. Luid kukelend.

We tuurden ’s avonds in alle bomen om te kijken waar hij sliep. Of we vonden hem niet of hij zat op minstens zes meter hoog.
We stonden bij de buurvrouw te wachten met een groot net tot hij daar in zijn favoriete hoekje kwam zitten. Maar zodra we een stap in zijn richting deden was hij al weer vertrokken.

Uiteindelijk zette de man gisteren de hondenkennel in dat favoriete hoekje, bakje voor erin en een touw aan het deurtje om het van afstand dicht te kunnen trekken. Vanochtend heel vroeg whatsappte de buurvrouw: “Hebbes!”. Haar hond moest er vroeg uit, ze zag de haan zitten en deed keurig het deurtje dicht.

IMG_5549

Vanochtend zetten we hem met kooi en al in de binnenren zodat de minikippen aan hem konden wennen en vice versa. Een beetje bezorgd waren we wel en hadden visioenen van een agressief rondpikkende haan. Dat bleek voor niets want heer Haan keek zeer beduusd naar de bezetting van zijn kippenhok. De minikipjes staarden hem met zijn vijven even heel doordringend aan en besloten daarna dat het goed was.

IMG_5552
Pas na een uurtje durfde de haan de kooi uit en vertrok naar de slaapstok boven in het hok. Daar zit hij nu, aan het eind van de middag nog.

IMG_5553

Minstens twee weken huisarrest en pas daarna, in ieder geval flink gekortwiekt, weer aan de scharrel.

#100dayproject – dag #73

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: