h1

Kippenkroniek

20/07/2016

1.Het clubje kippen was gereduceerd tot één kip en één haan. Twee kippen lieten een paar weken na elkaar niets ander achter dan een plukje veren. Een buizerd? Een kat? Een vos? Wij denken de laatste maar zeker weten zullen we het nooit.

2. Twee stuks pluimvee is wel erg weinig. Kom maar op met die kuikens, riepen wij. De kip legde wel keurig de krieleitjes maar broeden, ho maar. We spaarden de eitjes, tot we doosje vol was en brachten ze naar een broedse kip in Zeist die op kalkeieren haar hormonen zat uit te zitten.

3. Na drie weken kwamen de eitjes uit. De broedmoeder raakte in paniek van die metamorfose en dat kostte één kuikentje het leven. De andere vijf werden keurig bij ons afgeleverd en groeiden op in een grote kist in de kamer.  Een beetje stoffig was het wel maar de gezelligheid van de piepcommunicatie maakte veel goed.

4. In vier weken tijd groeiden ze van pluizige kuikens naar mini-krielkipjes. Terwijl wij hardop nadachten over hoe we de tuinkippen en de nieuwe aanwas aan elkaar zouden laten
wennen was ook de laatste kip ineens spoorloos. Na twee dagen wachten en zoeken dook ze even op en konden we haar schuilplaats traceren: diep in de struiken, in een omgekeerde halve speciekuup bedoeld voor de padden, zat ze te broeden op acht eitjes.

IMG_5529
5. Nu zijn kuikentje hardstikke leuk en als ze allemaal kippen zijn dan is er niet zo veel aan de hand. Maar wat moet je met meerdere haantjes? Van de vijf opgroeiende kuiken verdenken we er al minstens twee van mannelijk gedrag hoewel het nog wel even kan duren voor ze echt ‘uit de kast’ komen. En dan nog meer uit laten broeden? De man des huizes was coulanter dan ik en liet de kip vijf eitjes houden.

6. Intussen werd het echt tijd om de minikipjes naar buiten te verhuizen. Het kippenhok werd gisteren voor de gelegenheid schoongeschrobd, de hondenkennel geïnstalleerd en de kuikens verhuisd. Nu was het wachten tot de haan thuis zou komen en in het hok op stok zou gaan voor de nacht. Deur dicht, aan elkaar laten wennen en over een paar dagen alles bij elkaar laten.

IMG_5527
7. De haan durfde het kennelijk niet aan. Grote kans dat hij het hok is binnengelopen, de kennel met kuikens zag en het hem teveel werd. In ieder geval sliep hij niet binnen. Vanochtend vroeg stond hij al wel weer luid kraaiend bij de buurvrouw achter.

8. De uitdaging van vandaag is dan ook, behalve de hittegolf doorstaan, om de haan in het hok te krijgen. Of er achter te komen waar hij vanavond gaat slapen, hem daar vandaan plukken en in het hok zetten.

Kortom: never a dull moment in de doorzonwoning.

#100dayproject – dag #69

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: