h1

Militaire verhalen

26/06/2016

Vrijdagmiddag was de borrel van ZakelijkZeistOnderneemt! in het Nationale Militaire Museum op de oude luchtmachtbasis Soesterberg en part of the deal was een rondleiding door een ervaren gids. Zelf heb ik jarenlang rondleidingen gegeven in het Vestingmuseum in Naarden en dan kan je niet om de militaire geschiedenis heen. Gladde en getrokken lopen, veld- en scheepskanonnen, mortieren en granaten zijn voor mij dan ook nog steeds bekende kost. Dat deel van de expositie was dan ook een feest van herkenning. De uitrusting van ons leger vlak voor de inval in 1940, iets verderop, liet prachtig zien hoeveel vertrouwen wij hadden in onze neutraliteit: fietsen, motorfietsen, paard en wagen en een tractor, in camouflagegroen en hier en daar voorzien van een geweer of mitrailleur.

Maar het was natuurlijk wel vrijdagmiddag en ik had mijn limiet qua schieten, geschut en vechten wel gehad. De meeste mannen in het gezelschap haalden herinneringen op aan eigen dienstervaring. Of juist aan het feit dat ze niet hoefden, niet wilden of niet mochten.
Intussen zocht ik naar het vliegtuig met de witte muizen als logo – het stond vroeger in het oude militaire luchtvaartmuseum. Drie witte muizen – op basis van de strijdkreet ‘Zet ‘m op, witte muizen!’. Dat vliegtuig staat of hangt er nu niet meer. Jammer. Ik hou wel van dat soort verhalen.

wmuis

Na afloop was er ‘blauwe hap’. Volgens de gids heet dat zo vanwege de pannen waar de rijst in werd gekookt en die ook gebruikt werden voor de blauwe dienstwas. Leuk bedacht, maar slaat nergens op. Iemand uit Indië werd een ‘blauwe’ genoemd en de rijsttafel werd dus blauwe hap. Het verhaal deugde dus niet maar het eten wel: dat was vingeraflikkend lekker!

#100dayproject – dag #56

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: