h1

Bloedlink

14/06/2016

Je hebt gevers en nemers, als het om bloed gaat hoor ik bij beide groepen. Met een regelmatig bloedgevende moeder was het niet meer dan logisch om vanaf mijn 18de dat ook te gaan doen. Mijn bloedgroep bleek O+, een gewild type omdat het aan vrijwel iedereen gegeven kan worden.
Jarenlang heb ik zakken gevuld, onder het genot van een kopje koffie en lekkere koekjes. Inclusief een gratis check op bloeddruk en andere nuttige gezondheidszaken.

Af en toe met een pauze vanwege vakanties in verre landen met malariarisico. En jarenlang met een extra hoge frequentie, als maandelijkse plasmadonor.
Nu mag ik niet meer geven vanwege het feit dat ik zelf ooit ontvanger ben geweest van donorbloed. Dat was in 1985, bij een leveroperatie – daar moesten wel wat zakken bij. In die jaren speelde de BSE-kwestie waarbij besmet bloed zorgde voor de zeldzame ziekte van Creutzfeldt-Jakob. In 1985 werd donorbloed hier nog niet op getest en er is dus een uiterst minieme kans dat het in mijn bloed zit.

Sanquin, de bloeddonororganisatie, is superstreng en dat is goed. Met de gezondheid van toch al zwakke mensen kan je niet voorzichtig genoeg zijn. Daarom werd ik alsnog uitgesloten als donor.

Het lijkt zo simpel als een arts zegt: we geven extra bloed. Het lijkt zo simpel: we behandelen leukemie of brandwondpatienten met plasma. Maar dan moet het er wel zijn.

Voor mensen zoals jij en ik – die ook zo maar ziek kunnen worden of een ernstig ongeval krijgen.

Doneer – het kost je bij elkaar een paar uur per jaar. En je krijgt er een gratis keuring, koffie en koek voor terug. En een goed gevoel natuurlijk.
Hier is de bloedlink. Make my day!

bloed-doneren

#100dayproject – dag #50

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: