h1

Daar is dus een woord voor

11/06/2016

Die momenten in je leven die telkens opborrelen in je geheugen: omdat ze niet af zijn, omdat je ontevreden bent over de afloop. De opmerking waar je geen goed antwoord op wist. De situatie waar je aan voorbij liep omdat je even niets beters kon verzinnen. En ze hebben gemeenschappelijk dat ze blijven hangen, als een cryptogram waar het laatste woord van mist, als een lievelingsblouse waar een knoopje van weg is. Je kan er nog geen afstand van doen.

Zo kan ik nog de frustratie voelen van het weekend ‘Interactieve Communicatie’ van de HEAO, begin jaren tachtig ergens in Arnhem of Nijmegen, waar de cursusleiders hadden besloten dat we pas zouden beginnen als iedereen er was. Waarbij je dus bij de afgesproken starttijd voor Jan Joker zat te wachten op de kater-van-de-avond-ervoor-uitslapers. Met de keuze van oppassertje spelen of rondhangen. Eén van de medestudenten stapte gewoon op en ging naar huis. Wat had ik dat achteraf ook graag gedaan.

Of de discussies waar je het gevoel hebt dat de argumenten niet kloppen maar waar je pas dagen, weken of maanden daarna precies kan zeggen waarom.

In het Nederlands ken ik geen woord voor dat brainwavemoment maar vandaag las ik bij The Bloggess dat de Fransen dat wel hebben:

“L’esprit de l’escalier – (Technically not a single word, but it counts as one since it’s French and when I say it out aloud it sounds like one big, beautiful word.) The spirit of the staircase that tells you the witty thing you should have said when you were still in the conversation inside.”

Formidable!

L'esprit d'escalier

#100dayproject – dag #48

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: