h1

Den Dolder CS

17/05/2016

Het is één van de oudste gebouwen van Den Dolder. Nu is het dorp net iets meer dan honderd jaar oud maar het station neemt vanaf het begin een centrale plek in.
In feite is het huidige Den Dolder gestart met een halteplaats langs de spoorlijn, daar waar deze de Dolderseweg kruiste. Daarna kwam de zeepfabriek, gevolgd door de WA Hoeve. Werknemers kwamen er wonen en voilá, er was een dorp.

IMG_5292
Als snel kreeg het station een echt gebouw: voor het grootste deel van hout en met een karakteristiek overstekend dak. Het is nu een rijksmonument en de NS kan niets anders doen dan het onderhouden. De kaartverkoop is al lang verhuisd naar automaten aan de rand van het perron en de wachtkamer is vaker dicht dan open. Verder wordt het gebouw niet gebruikt.

Zo’n twee jaar geleden werd flink aan de bel getrokken dat het onderhoud werd verwaarloosd, iets dat met een houten gebouw redelijk funest is. Uiteindelijk hoorde de juiste afdeling de alarmklok en er werd opgeknapt en geschilderd.

Dat was ook het moment dat we met een aantal zelfstandig ondernemers voorzichtig begonnen te fantaseren over een werkruimte in het stationsgebouw. Het werd een lang verhaal met een enthousiaste gemeente, iets minder enthousiaste projectleiders, langzame contacten met NS maar nu gaat het er toch echt op lijken. Binnenkort komt er een coöperatieve vereniging en gaan we midden- en achterste deel van het gebouw huren en opknappen. Dan kan er worden geflexwerkt en vergaderd door de leden en misschien ook wel door incidentele zaalhuurders.
In ieder geval gaan we ook netwerkbijeenkomsten doen: het station hebben we niet voor niets CS genoemd, met de C voor Centraal. Een plek waar je leuke en interessante mensen en ondernemers kan ontmoeten, van elkaar kan leren en elkaar op weg helpen.
Op een plaats en een manier die past bij ons dorp: met karakter maar zonder poespas.

Ben je of ken je iemand die misschien die interesse heeft? Stuur mij een email en we houden je op de hoogte!

#100dayproject – dag #29

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: