h1

Oranje

27/04/2016

Dat is het leuke van Twitter, dat je opeens je eigen mening voorbij ziet komen waarvan je nog niet echt realiseerde dat je hem had.

Screen Shot 2016-04-27 at 13.50.53

Ik heb vroeger nog vol verve het hebben van een koningshuis verdedigd: goed voor de internationale betrekkingen, we hebben het nu eenmaal en een president kost tenslotte ook geld.

Het belachelijke van erfopvolging werd vroeger nog gecompenseerd door een vrouwelijk staatshoofd. Veel mannen op sleutelposities maar uiteindelijk was daar altijd Juliana en later Beatrix als ‘eindbaas’. Toch altijd een beetje trots bij statiebezoeken aan verre landen, daar werd ons kleine land toch maar mooi vertegenwoordigd.

En toen kwam Willem Alexander. Geen Willem IV maar Willem Alexander. Met het vrij zinloos verplaatsen van Koninginnedag naar zijn eigen verjaardag: het breekt met een traditie en levert verder niets op. Als hij nou in de zomer jarig zou zijn dan zou het qua weer misschien handig zijn maar nu voegt het niets toe.
En dan zijn er de dure akkefietjes van bouwen en verbouwen. Van biertjes met Poetin.

Zo’n koning past niet bij mijn Nederland. Laten we teruggaan naar de Republiek, naar het kiezen van een president op basis van de eigen prestaties, niet op basis van geboorte. Laten we gewoon nu afspreken dat het over tien of vijftien jaar ophoudt. Laat Amalie en haar zussen lekker doen en worden wat ze willen.

Solliciteren als president mogen ze natuurlijk altijd.

#100dayproject – dag #9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: