h1

Liegen

24/04/2016

De haakjes en nylon koordjes voor het ophangen van de schilderijen en prenten liggen klaar op de kamer in het verpleeghuis. De prent die vroeger goed in zicht hing boven de televisie krijgt nu opnieuw een plekje tegenover haar stoel.

IMG_8331

“Ik heb wat afgelogen,” zegt ze. “De blaren op mijn tong en waar ik het allemaal vandaan haalde, ik weet het niet. Maar als dank kreeg ik deze mooie tekening. Het was van een onderduikster die ik met de trein van Arnhem naar mijn zuster in Stadskanaal heb gebracht. Ze was bij ons thuis niet meer veilig. De Duitsers waren langs geweest en ik heb zo overtuigend tegen ze gelogen dat ze geloofden dat ze een familielid van ons was die bij ons logeerde. In de trein was er natuurlijk volop controle en ik had haar verteld dat ze moest doen alsof ze doofstom was, dan kon ze zichzelf ook niet verraden. Het was een lange reis maar het is goed afgelopen. Als dank kreeg ik van haar dit schilderijtje.”

Omdat het ondertekend was door een Toorop heb ik tien jaar geleden al eens voor haar uitgezocht of het veel geld waard was. Maar het is een gedrukte prent die via boekhandels werd verkocht.

“Ach, het heeft voor mij een enorme emotionele waarde. Het is een herinnering aan een bijzondere tijd en een bijzonder moment. Ik kijk er iedere dag nog met veel plezier naar.”

100dayproject – dag #6

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: