h1

Naamsbekendheid

03/03/2014

Mijn halve leven ben ik regelmatig gevraagd of ik de ‘dochter van’ was. Dat krijg je met een opvallende achternaam en ouders in het onderwijs. Ik vond dat nooit erg, mijn vader was een leuke gymdocent, mijn moeder een geliefde gymjuf en beide zijn het nog steeds hele leuke mensen. En iets daarvan straalde dan automatisch ook op mij af.
Toch was mijn vader blij verrast toen hij een keer werd gevraagd of hij de ‘vader van’ was. Een klein keerpunt in de geschiedenis waar hij op zijn beurt een beetje afgeleide werd van mij.

In 2009 was Hugo Brandt Corstius op de Cryptogrammenconferentie – een bijeenkomst van een zeer gemengd gezelschap maar allemaal met liefde voor taal.

hbc1

Zijn bijdrage ging over palindromen, woorden die door één letter te veranderen een andere betekenis kregen en series van woorden met één of meer van dezelfde klinkers.  Een kort verslag van zijn presentatie is onderdeel van deze ‘notulen’. Na afloop bewonderden we zijn handgeschreven lijsten en in elkaar geplakte dodo- en ander caëders.

gekkenwerk7

hbc2

En ik vroeg hem of in zijn familie ook zo’n keerpunt was geweest: dat hij nu gevraagd werd of hij de vader was van Jelle en Aaf? Hij keek mij wat verbaasd aan alsof hij nog nooit zo naar de naamsbekendheid van zijn familie had gekeken. Ik vertelde hoe ik dat vroeger ervaren had met mijn ouders en vroeg toen of hij trots was op zijn kinderen. Weer keek hij wat verbaasd maar zei zoiets als “ik hoor dat mensen het heel goed vinden wat ze doen’. En ik beaamde dat.
Het sluit mooi aan bij wat Aaf deze ochtend schreef: Als mensen hem vroegen: ‘Ben je trots op je kinderen?’ zei hij ook altijd: ‘Nee! Ik ben toch ook niet trots op mezelf?’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: