h1

Spreuken

30/12/2013

IMG_2601

Het heeft een hoop voordelen om geen geloof aan te hangen en niet bij een kerk te horen: het geeft veel vrijheid in het zelf bepalen van mijn waarden en normen en het houdt zondagen vrij voor andere activiteiten.
Desondanks kan ik volop genieten van de verhalen, de rituelen en symboliek – ook die van de kerken. Ik ben niet tegen godsdienst als ik er maar niet aan mee hoef te doen.

Tijdens onze vakanties, vooral in het katholieke Italië, loop ik graag een kerk binnen en verwonder me dan over de hoeveelheid energie en geld die in deze gebouwen en inrichting zijn gestoken. De beelden, de schilderingen, de kaarsjes, de pracht en de praal. Het kleine kapelletje in Karthaus is me dan liever dan de Duomo’s – een geborduurd ‘Maria sei Dank’ ontroert mij door de troost die het vertegenwoordigt, de poespas van de kathedraal schept afstand.

Dat niet gelovig zijn zit redelijk in de familie. Geen van mijn beide ouders zijn gedoopt of religieus opgevoed. Er gaat het verhaal van mijn Brabantse overgrootmoeder die bijna honderd jaar geleden al vol overtuiging haar kinderen van de katholieke school haalde.
Aan de andere kant van de wereld haalde de Surinaamse tak van de familie, mijn overgrootouders van vaders kant, eind negentiende eeuw wel een pracht van een bijbel in huis. Engelstalig en aangevuld met voorlopers van de artikelen op wikipedia: overzichten van bijbelse plaatsen, woordenlijsten, genealogieën, etsen naar foto’s genomen in het Palestina en een overzicht van de tijdslijn in de bijbel aangevuld met ontwikkelingen in de rest van de wereld. Geen idee of het veel gebruikt is maar in ieder geval is het dikke boek via mijn opa bij mijn ouders terecht gekomen waar het als erfstuk ligt te verstoffen.

Ondanks de godsdienstlessen, bijgewoonde kerkdiensten en bijbelverhalen hou ik me maar bij de paar nuttige spreuken en richtlijnen die ik in woord en daad heb meegekregen van thuis: ‘Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’ is daarbij wel de belangrijkste. En deze van mijn oma:

IMG_0213

En voor nieuwe suggesties sta ik natuurlijk altijd open, met dank aan Lokaal Victoria.

IMG_1627
Hebben jullie een spreuk, gezegde of motto dat op een prettige manier een constante is in het leven? Ik ben benieuwd.

One comment

  1. Wat een mooie biechtstoel.

    Leef vandaag, pluk de dag, geniet. In mijn woorden is dat nu: Niets is mooier dan vandaag.
    Het verhaal hierbij staat hier: http://marijnkrijger.nl/2012/04/niets-is-mooier-dan-vandaag/Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: