h1

Bartje

09/09/2013

Lezen gaat niet zo makkelijk meer, haar ogen tranen veel. Maar met een loep werkt ze nog iedere dag de krant door en op de computer speelt ze online Stepbridge.

Boeken lezen gaat lastig maar sinds een jaar heeft ze een eReader. De letters staan op groot en zo kost het allemaal ietsje minder moeite. Oude boeken heb ik voor haar er opgezet, niet direct vanwege de kosten maar vooral omdat ze daarbij aan vroeger denkt, aan hoe ze als redelijk introvert meisje het liefst op haar kamer zat en boeken las.
Dik Trom, Onder moeders vleugels, Alleen op de wereld: ze heeft ze weer uitgelezen.
Welke boeken zou ik nu voor haar opzoeken? Ze moet er even over nadenken. Mijn suggesties van Gejaagd door de wind, De negerhut van oom Tom en Pride and Prejudice vindt ze prima. En Bartje, vraagt ze, kan dat ook? Tuurlijk.

bartje_kragtweb

Want ik weet uit de verhalen dat ze daar een speciale band mee heeft. In 1944 wordt ze met haar ouders en zusje geëvacueerd uit het gebombardeerde Arnhem. Het bombardement dat haar redt van het Duitse tribunaal in Vught nadat de onderduikers bij hen thuis zijn verraden. Het bombardement waar zij van haar eigen onderduikadres (dat tribunaal was nu eenmaal niet aanlokkelijk) dwars door de stad naar haar huis liep en rende. Tussen de vluchtende Duitsers door, met vliegtuigen zo laag dat ze de piloot kon zien zitten.

Ze haalde het en haar familie ook. Ze kregen een tijdelijk onderkomen in de buurt maar naar enige tijd moesten ze verder en het werd Drenthe. Haar oudste zus woonde in Groningen maar daar was alleen plaats voor haar ouders en zusje. “Ze hadden ook onderduikers dus het was te vol.”
Het werd voor haar een boerderij in Eursinge – daar hadden ze liever een echte evacuée dan iemand die gestuurd werd door de Winterhulp. Om de boerin niet voor de voeten te lopen leerde ze genoeg om de boer en zijn zoon te helpen. Koeien melken en zelfs paarden mennen zodat ze kon mee kon met het oogsten van het koolzaad, voor de dauw moest dat binnen zijn. Ze werd een soort van bezienswaardigheid, die stadse die boerenwerk deed.

Ze woonde daar vlak aan het kanaal en aan de overkant woonde schrijver Anne de Vries. Jazeker, die van Bartje. Het silhouet van Bartje met zijn knapzak was de windwijzer op de schoorsteen. Hij kwam regelmatig koffie drinken op de boerderij. Later woonde hij in Zeist en ze heeft er heel stiekem wel eens aan gedacht om hem op te zoeken.

Maar als introverte en bescheiden vrouw doe je dat niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: