h1

Kruisbessenvlaai

04/08/2013

De komende weken word ik geholpen bij het schrijven door geschonken woorden. Vandaag is dat ‘kruisbessenvlaai’ van @buzzychain. Nieuwe woorden insturen mag, per email, twitteren naar @ingridwongworks of in het commentaar hieronder.

Is er iets leukers dan eten uit eigen tuin? Heel lang geleden kregen mijn broer en ik een eigen stukje tuin, achter de schuur. We mochten zelf bepalen wat er in kwam en in mijn geval werden dat aardbeien en ijsbloemen. Want die laatste zagen er zo fantastisch mooi uit op het zakje. Dat daar beroepsbloemen voor poseren leerde ik pas veel later van de Bescheurkalender.
De aardbeien waren ook geen doorslaand succes, de paar stuks die richting rood neigden waren al aangevreten door de merels voordat ik aan oogsten kon denken.
Een beetje jaloers was ik op mijn tante die in de tuin bessenstruiken had staan: rode en witte. En ik denk ook kruisbessen maar ik kan me niet heugen die ooit geproefd te hebben. In onze doorzonwoningtuin staan frambozen, druiven en sinds vorig jaar herfst ook blauwe bessen. De frambozen en druiven lijken een goed jaar te hebben, van de blauwe bessen zullen we dan nooit weten want de kippen weten het verschil niet tussen groen en blauw. Het zekere voor het onzekere nemend hebben ze de kleine besjes direct na de bloei alvast geoogst.

Maar terug naar de kruisbessen: ook thuis kwamen die nooit op tafel. Op Wikipedia zie ik dat de teelt in Nederland zeer beperkt is en in België wat algemener is, misschien verklaart dat de relatieve onbekendheid op onze Gooise tafel?

Gelukkig: Albert Heijn helpt een handje want deze maand is de kruisbes fruit van de maand. Zo zie je maar: toeval bestaat niet.

kruisbessen
Voor die twee Euro krijg je 18 bessen: dat is iets meer dan een dubbeltje per stuk. De smaak doet mij denken aan wat zurige druiven, wel fris van smaak. Maar zo lyrisch als @buzzychain kan ik niet worden, dat zal wel komen door de missende bijbehorende jeugdherinnering.
@buzzychain
Het hele gekregen woord was kruisbessenvlaai. Dat klinkt als Limburg op zijn best. Vier jaar geleden deden we daar een korte vakantie. We aten er vlaai en zuurvlees. En ik fotografeerde een hele serie kruizen langs de weg.

Limburgs kruis

Dichterbij kruisbessenvlaai kan ik niet komen. Rekenen jullie het goed?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: