h1

Nuts

03/10/2012

Eekhoorns verzamelen een wintervoorraad aan nootjes, dat weet iedereen. We lezen tenslotte allemaal de Donald Duck met Knabbel en Babbel die holle bomen vol met walnoten hebben gestouwd voor moeilijke tijden.

Dat klopt dus niet.
Nou vooruit, misschien is het een cultuurverschil tussen Amerikaanse en Nederlandse eekhoorns, Amerikanen doen alles in het groot tenslotte.

(Foto van webwinkel)

In ieder geval hebben onze Dolderse eekhoorns een andere tactiek. Tot nu toe kwamen ze regelmatig even langs bij ons eekhoornvoederkastje. Rustig zittend op het plankje vissen ze pinda na pinda uit het kastje en eten deze op. Hooguit gestoord door een andere eekhoorn die ook gereserveerd dacht te hebben. Of door de kauwen. Die daarna soms wel snappen dat je het klepje om moet tillen maar het dan toch niet aandurven om hun kop er echt in te steken.

Sinds de blaadjes langzamerhand kleuren en gaan vallen is de tactiek van de eekhoorns veranderd. Ze selecteren een nootje uit het kastje, controleren het even en schieten dan langs de stam naar beneden op de grond. Dan wordt er kriskras door de tuin gelopen en gezocht naar een goed begraafplekje: onder de tuintafel, in het gras, onder de struiken. Dat zoeken naar een plekje duurt steeds langer want er ligt al zoveel.

Kennelijk zoeken ze eerst goede begraafplekjes om zo een een, zeer verspreide, voorraad aan te leggen. En als de nood aan de eekhoorn komt, dan zoeken we weer goede begraafplekjes en hopen dat er nog wat verstopt ligt. Eigenlijk is onze hele tuin één collectieve eekhoornvoorraad.

Rommelig maar effectief, ongetwijfeld.

We weten nu ook beter waar al die kleine walnootboompjes in onze tuin vandaan komen. Want een volwassen walnotenboom hebben wíj in in ieder geval niet.
Nu vragen we ons wel af wat er gebeurt als we bloembolletjes in het kastje stoppen… En we wachten met spanning op de eerste geroosterdepindaplanten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: