h1

De terugkomfactor

21/09/2012

Wat maakt dat je na zes of zeven jaar nog steeds terug denkt aan dat ene hotel? En daar als de gelegenheid zich voor doet weer graag je intrek neemt? Het overkwam ons in Verona. Jaren geleden reden we op de bonnefooi, zoals we dat eigenlijk altijd doen op vakantie, Verona binnen en volgden het bordje ‘Hotel Elefante’. Het bleek aan even buiten de stad te liggen: een grote villa met enorme tuin en een aantal bungalowtjes. De inrichting was duidelijk niet standaard en overal stonden en hingen er olifanten.

Er was nog een kamer vrij, in het huis zelf en vanuit het raam keken we uit op een mooie grote boom. Met daarin een levensgrote pauw die daar van plan was te overnachten.
De tuin was al bijna net zo’n allegaartje als het hotel zelf: er zat duidelijk structuur in maar was nog duidelijker een ‘work in progress’. Hier en daar beelden, een oude waterput, een reeks fruitbomen en weer verderop cipressen.

Het eten was er heerlijk, de wijn ook en de obers schonken in met wat wij nog steeds noemen ‘de truc met de drie glazen’. De bestelde fles werd op een bijzettafeltje gezet met drie grote wijnglazen. Ceremonieel ging de kurk eraf en werd er wat wijn in het eerste glas geschonken, rondgewalst en geroken. Daarna ging de wijn uit het eerste glas in het tweede glas en mocht de gast proeven. Na goedkeuring werd glas twee bijgevuld en glas drie ook ingeschonken.

Na het eten raakten we aan de praat met de kok/eigenaar en voor we het wisten zaten we samen met hem aan de grappa. Hij was al in de zestig, had gevaren als kok en heel wat van de wereld gezien. Als geboren Zwitser kwam hij uiteindelijk terecht op deze plek bij Verona en zijn ziel en zaligheid legde hij in het opknappen van de villa, de chaletjes en vooral de tuin. Daar vond hij zijn ontspanning en hij was er net zo trots op als op zijn pauwen.
Het kaartje van Hotel Elefante heb ik altijd bewaard.

Dit jaar waren we op onze rondreis door noord Italie weer in Verona en dat was dé gelegenheid om te kijken of onze herinnering zo goed was als de werkelijkheid.
Hotel Elefante is er inderdaad nog en is niets veranderd. Nog steeds dezelfde persoonlijke inrichting, nog steeds dezelfde gastvrijheid. ‘Jullie willen vast een glas wijn, hier is het terras en hier zijn wat zoutjes’. Vanaf het terras met een heerlijke witte wijn zien we een vaderpauw, een moederpauw en kindpauw van 2 weken. Een dikke, stramme labrador hijst zich van de zon naar de schaduw en vice versa. Een rode kat zonder staart eist zijn aaien op. ‘La vita e bella’ zeggen we tegen de eigenaresse want filmtitelitaliaans spreken we wel een beetje. Ze lacht en zegt ‘La vita is not always bella but you should enjoy it, you are right.’

De tuin is nog zoals we ons herinneren en we lopen een rondje. Achterin staat een prieeltje met een monument, ter nagedachtenis van onze vader, man en broer. Zou het…?
We blijven eten: nu geen obers meer met glazen maar een zoon die die houtgrill opstookt op het terras. Het eten is net zo heerlijk als we ons herinneren, vers en simpel. De huiswijn is een Valpolicella en dus ook heerlijk. Vlakbij het terras is een deur naar de kelder, volgens de website een oude Duitse bunker uit de tweede wereldoorlog en nu in gebruik als wijnkelder.

De tweede avond staat de deur op en de kok nodigt ons uit om een kijkje te nemen. Nieuwsgierig lopen we mee, een lange trap naar beneden en tot onze verrassing staan we in compleet ingerichte ruimtes. Een ruime bar, een zijvertrek met een eettafel, een wijnopslag verderop.
‘My father used to make salami here and grappa.’
Wij vragen of het zijn vader was waar wij jaren geleden mee gesproken en gedronken hebben. Dat klopt. En vriendelijk zegt hij: ‘My father made a lot of grappa here’.

En daarom gaan wij zeker nog eens een keer terug naar Hotel Elefante. Vanwege de herinneringen en vanwege de verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: