h1

Eierdief

06/05/2012

Onze krielkippen leggen eieren en de afgelopen tijd zelfs keurig in het leghokje. Dat is prettig met rapen want de hele tuin (en die van de buren) afzoeken is leuk met Pasen maar daarna niet meer.


Blij raap ik zo gemiddeld twee eitjes per dag.
Tot gisteren: ’s morgens keek ik al even maar zat het zwarte kipje in het leghokje. ’s Middags de kip met stippen. Toen ik echter ’s avonds de eieren wilden pakken lag er niets.  Er was maar één conclusie mogelijk: de eierdief is weer terug.

En een brutale eierdief is het ook nog, met een hoop lef. Op klaarlichte dag de ren in, door een klein deurtje het hok in en met ei er weer vandoor gaan. En dat maal twee.
Deze modus operandi wijst wat ons betreft op een ekster.

Wij vinden dat de eitjes van ons zijn: tenslotte voeren we de kippen, zorgen voor onderdak en water. En voor volop scharrelruimte.
De ekster vindt dat we dan maar beter op onze spullen moeten letten en bovendien is ie net zo dol op eitjes als wij.

Het is nu dus oorlog. Het probleem is dat het kippenhok achterin onze diepe tuin ligt en de ingang is uit zicht van het huis. En hoe zorg je ervoor dat een kip wel naar binnen kan, een ei legt en weer naar buiten kan maar een ekster met boodschappenbriefje niet?
Een ekster is per definitie slimmer dan een kip. Ideeën voor ingenieuze klapdeurtjes vallen dus af.

Tot dusver hebben wij, puur theoretisch nog maar, twee opties bedacht:
1. een variatie op het kattenluikje dat werkt met een zendertje. Kippen krijgen een halsbandje en kunnen in en uit, de ekster niet.
2. iets met een webcam, bewegingssensor en op afstand bedienbare claxon of ander afschrikmiddel.

De man des huizes is van de techniek maar heeft zich nog uitgesproken over de haalbaarheid van deze plannen.
Plan 3 is het opsluiten van de kippen tot ze hun ei hebben gelegd en ze dan pas loslaten. Maar dat betekent dat zij moeten lijden onder het wangedrag van hun gappende soortgenoot.

Kortom: dilemma’s in de doorzonwoning.

3 reacties

  1. Neem een kat. Die hebben geen interesse in kippen, en ook niet in eieren. Maar wel in vogels 😉


    • Helpt niet! Wij hebben 3 kippen en 2 katten. En sinds 3 dagen ook niets van eitjes meer… Ik weet niet wie de eierdief is?? Egel?? Merel??? Of nog iets anders?? Hok staat op verhoog en opening bereikbaar met soort laddertje… Niets van restjes te vinden van de verdwenen eitjes!! Heeeeeel raar. En kweet echt niet wat te doen!


      • Kippen hebben ook vaak een legstop in de winter. Afgelopen jaar bij ons niet maar de jaren daarvoor wel. Dat kan ook goed de oorzaak zijn dat jullie geen eieren meer hebben.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: