h1

Over brood en spelen

01/04/2012

Vrijdag en zaterdag stonden in het teken van twee belangrijke groepen. Beiden kwamen onverwacht op mijn pad, beiden hebben mijn hart.

Vrijdag borrelden, praatten, aten, lachten, discussieerden en verwonderden wij ons: het subgroepje van het Broodfonds. Bij toeval, via twitter en tamtam, vonden wij elkaar in een gezamenlijk gevoel van solidariteit, vertrouwen en optimistisch pragmatismen. Verbonden in de drang om voor elkaar te zorgen als dat nodig is. Met als bonus een nieuwe kennissenkring vol interessante mensen.
Om elkaar beter te leren kennen zijn er binnen ons broodfonds van ruim veertig deelnemers subgroepjes gemaakt met de opdracht het sociale cement te versterken.
Negen van ons zaten dan ook met elkaar om de tafel. Uren later ging ik naar huis met het gevoel dan dit broodfonds echt een geschenk is – niet alleen omdat het een zekerheid geeft in geval van ernstige, langdurige ziekte maar vooral omdat ik in één klap zoveel verschillende, aardige, interessante mensen mag leren kennen. Nieuwe en bekende werelden, verschillen en overeenkomsten – maar vooral met een gevoel van thuis zijn.

Zaterdag reisden de man van de doorzonwoning en ik samen voor de zevende keer samen naar het Dorpshuys in Cothen, naar de Cryptogrammen Conferentie. De eerste keer was in 2002 en ik weet nog dat ik toen dacht: “Een cryptogrammenconferentie, daar moet ik heen want dat maak je maar één keer in je leven mee.” Maar er volgden er nog zeven.

Een zaaltje vol met fanatieke en flegmatieke puzzelaars, woordkunstenaars, taalkronkelaars en hokjevullers die elkaar kennen van Jaspers Cryptogrammen Site – de ideale plek voor hulp bij missende woorden in cryptogrammen, conversaties over punniken en ander crypto-irrelevante conversaties.
Aardige mensen, van verschillende leeftijden, achtergronden en puzzelniveau. Met een gedeelde liefde voor taalvondsten, woordgrappen, doordenkers en puzzels.
Cryptogrammen maken we thuis eigenlijk nog veel te weinig maar de bijeenkomsten in Cothen slaan we nooit over en ook zaterdag voelde als een warm bad.

Het Broodfonds en de Cryptogrammen Conferentie – cadeautjes zijn het, allebei.

Voor de liefhebbers van een denkspelletje: Zoek de zevende dwerg. Klikken op de tekening geeft een beter beeld.
Met dank aan Frans Wentholt, de bedenker en tekenaar.


PS. Een smurf is geen dwerg en de oogjes zijn van de kat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: