h1

Gun mij mijn onzekerheid

27/11/2011

Net als iedere ochtend ging vanochtend de wekkerradio aan met het radiojournaal.  En ik dacht eerst even dat ik het niet goed gehoord had: zzp-ers moeten dezelfde verplichtingen krijgen als mensen in loondienst. Dat vindt een meneer van de SER. Verplicht verzekeren tegen ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of inkomensverlies.

Waarom? Omdat een groep zelfstandigen te weinig zou verdienen (minder dan 25.000 Euro per jaar) en daarmee onder het minimuminkomen terecht komt. Daar moet een vangnet voor komen. Dat mag niet. Dat is verborgen werkloosheid.

Ik ben een voorstander van vangnetten. Maar ik ben vooral ook voorstander van zelfredzaamheid. Ik wil zelf kunnen bepalen welke risico’s ik loop en hoe ik die afdek. Ik regel zelf mijn pensioen en doe mijn uiterste best om de gaten te vullen die gecreëerd zijn door mijn respectievelijke werkgevers en woekerpolisverstrekkers in het verleden. Voor eventuele langere ziekte (die week griep moet ik makkelijk zelf kunnen ‘betalen’) heb ik heel binnenkort ons Broodfonds. Geen gezeik over kleine lettertjes maar 45 gelijkdenkende, zelfstandige, verstandige ondernemers die elkaar steunen wanneer dat echt nodig is.

En verder wil ik mij helemaal niet verzekeren. Ik zorg voor een flinke buffer voor de eventuele slechtere tijden. Ik zet de tering naar de nering en de nering naar mijn mogelijkheden. En als het echt niet anders kan ben ik tevreden met het uiterste vangnet van de bijstand, waar we allemaal aan mee betalen via de belastingen.

Ik ben heel bewust zelfstandige geworden. Omdat ik het zat was om iedere keer weer verantwoording te moeten afleggen aan leidinggevenden. Me te moeten conformeren aan ongetwijfeld nuttige bedrijfsregels, processen en systemen maar die ik steeds meer als een last ging ervaren bij het uitoefenen van mijn vak.
Ik koos voor meer vrijheid, meer zelfbeschikking, meer zelfstandigheid en daarmee ook voor meer onzekerheid.
En ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

Toen een paar weken terug de urennorm voor de zelfstandigenaftrek werd afgeschaft, stond ik te juichen. Eindelijk verlost van het dag in, dag uit moeten verantwoorden van mijn dagbesteding. Want het voelde net als op kamers wonen terwijl je iedere avond je moeder moet bellen om te vertellen wat je gedaan hebt.

Dus meneer van de SER: als u zich zorgen maakt over een groep zzp-ers die het qua inkomen niet goed redt en tussen de mazen van vangnetten door dreigt te vallen dan vind ik dat prima.
Maar in godsnaam, repareer dat niet door het creëren van allerlei verplichtingen voor een grote groep die er geen behoefte aan heeft.

Maak het wel gemakkelijker voor zzp-ers om de handdoek in de ring te gooien en zich als werkzoekende te melden bij het UWV. Zorg er voor dat het UWV dan ook echt wat voor ze kan doen en mensen niet verzuipt in bureaucratische handelingen. (Laat u zich vooral eens inschrijven en huiver over de meerdere sessies die nodig zijn om je in het administratieve systeem te duwen. Huiver over het onbegrip van je kennis en kunde: “U deed marketing communicatie voor een softwarebedrijf: dat is mooi, hier is een vacature voor programmeur. Dat is toch ook IT?”)

Zorg voor transparante verzekeringen voor diegenen die dat willen: zonder ritsen van uitsluitingen, uitzonderingenen kleine lettertjes en met een realistische premie.

Maar gun mij en mijn collega’s de vrijheid en onzekerheid waar we bewust voor hebben gekozen.
Mijn inkomen, mijn zorg.

3 reacties

  1. Mooi artikel! En een serieus artikel, al moest ik hard lachen om ‘het voelde net als op kamers wonen terwijl je iedere avond je moeder moet bellen om te vertellen wat je gedaan hebt’. 😉


    • Dank je wel voor het compliment. En serieus is prima maar met humor is het allemaal een stuk beter te pruimen 🙂


  2. Helemaal mee eens! Dit geldt voor meer aspecten van ons leven, overigens.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: