h1

Zon, zwart, wit, grijs

12/11/2011

We zijn even niet in de doorzonwoning. We logeren in een land met veel zon in een prachtige woning met goed gezelschap. De temperaturen zijn heerlijk, zo tussen de 25 en 30 graden, de kost en inwoning zijn geweldig geregeld en de bedragen delen we door 5.
Verder leidt ieder autoritje ons door een catalogus van flatgebouwen: allemaal anders, de één nog hoger dan de ander. En er wordt hard gewerkt aan uitbreiding van het assortiment. De benzineprijs is een lachertje, zo’n 50 cent de liter. En dat is inclusief bediening aan de pomp en een schone autoruit.

Ze hebben hier mussen maar ook een soort oversized kuifmezen en een kruising tussen eksters en kauwen met slimme kraaloogjes en gele oogtekening. De werkweek eindigt op donderdag als je geluk hebt en als je pech hebt op vrijdagmiddag. De werkweek begint op zondag en als je pech hebt op zaterdagochtend.

Met andere woorden: we zijn in Dubai.

De leukste plek om een ander land te leren kennen is de supermarkt. Daar vind je de specialiteiten, de producten die lokaal heel gewoon zijn maar voor ons bijzonder. Zo vergapen wij ons in Italie altijd aan de honderdduizend soorten pasta.
Hier in Dubai is een bezoek aan de supermarkt net zo interessant, het is een afspiegeling van het lokale dagelijks leven. Er lopen Europeanen, Indiërs, Pakistani en Aziaten. De koopwaar komt uit minstens zo veel landen: verse groene kruiden uit Nederland, mango’s uit Australië en Kenia, drie verschillende soorten aardbeien, vis uit Azie, jam uit Engeland. Ja, zelfs ontbijtkoek ligt er in de schappen.

Het is zoeken naar lokale producten. Er groeit hier weinig, alles komt van buiten. Schappen vol import.
En dat geldt ook voor de mensen. Waarschijnlijk zijn de enige echte Dubainezen die we hebben gezien de douaniers op het vliegveld. Verder zijn het vooral buitenlanders die hier hun geld komen verdienen. Als expat in een goede baan en als je minder geluk hebt werk je voor een schijntje in de bouw, onderhoud je tuinen of ben je een inwonende huishoudster.
Of je bent een inwoner uit de wijde regio, op vakantie in Dubai in één van de vele luxe hotels. Dan draag je als man de witte jurk en hoofddoek of als vrouw de zwarte versie met gezichtsbedekkende sluier. Kinderen in stralend witte jurkjes of bloesjes en soms met een aziatische nanny op de achtergrond voor als ze lastig zijn.

In het winkelcentrum (house rule: no kissing or open display of affection) zie ik een jonge man en vrouw, beiden traditioneel in het lange gewaad, zij met sluier. Maar wel hand in hand.
Verderop sjouwt een vader, in het lang en met hoofddoek, met zijn dochter op de arm.
Daar passeert een kleine dame met snelle pas. In het zwart, met sluier. En met glimmende pailletjes en strass-steentjes langs de naden.

Het is nooit zo zwart-wit als onze vooroordelen.
Ook niet hier in Dubai.

 

One comment

  1. Je weet het weer prima te beschrijven 🙂Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: