h1

Recht hebben op

01/11/2011

Gisterenavond zaten vertegenwoordigers van alle fracties uit de gemeenteraad van Zeist samen met een aantal deskundige ambtenaren bij elkaar om te praten over de toekomst van de WMO, AWBZ, Jeugdzorg en aanverwante regelingen waarvoor straks de verantwoordelijkheid voor de uitvoering bij de gemeente komt te liggen.

Achter de afkortingen, instanties, wetten, regelingen, transities en budgetten met efficiencykortingen zitten vooral heel veel mensen. Kinderen, jongeren, volwassenen – iedereen die tijdelijk of permanent ondersteuning nodig heeft om het dagelijks leven aan te kunnen.

Soms met begeleiding, soms met materiële hulp of een tegemoetkoming in de kosten. Van de rolstoel in bruikleen vanwege een gebroken been tot en met dagbesteding, trapliften en vervoerskosten.

De afgelopen jaren werd vooral gekeken naar de verschillende regelingen en getoetst of een aanvrager aan de voorwaarden voldeed. U vraagt een rolstoel, wij kijken of dat kan.
Dat wordt nu anders en ambtenaren noemen dat De Kanteling. Ik noem het meer gezond verstand maar dat maakt niet uit, het is absoluut een verbetering.

Want nu doen we moeite om de vraag van iemand in de juiste context te plaatsen. Wat is het probleem, wat wil iemand, wat zijn de belemmeringen? Pas daarna wordt gekeken naar de oplossing.
Vraagt iemand een scootmobiel aan dan gaat er eerst iemand op gesprek. Informeel en gericht op het zo goed mogelijk in beeld krijgen van de vraag achter de vraag. Een scootmobiel is misschien niet altijd het juiste antwoord op de vraag “eigenlijk wil ik graag meer naar buiten” of “ik kan de boodschappentas niet meer dragen”.

Of het allemaal dan niet veel duurder wordt was één van de vragen vanuit de fracties. Daar is nog niet echt antwoord op, dat moet nog blijken uit de praktijk. Soms kan iemand geholpen worden met iets dat goedkoper en eenvoudiger is dan de eerste vraag om hulp.

Maar deze opmerking van een ervaren WMO-consulente vond ik wel verrassend omdat het bepaalde vooroordelen over de verwende jongere generaties weerspreekt.
“Bij oudere mensen hoor je vaak: ik heb recht op die vergoeding, daar heb ik altijd hard voor gewerkt. Bij jongere mensen, van veertig, vijftig, zie je veel vaker dat mensen zelf op zoek gaan naar een oplossing en minder eisen van de overheid.”

Het komt nog best goed met ons.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: