h1

Uit de oude doos: vroege automatisering

02/04/2011

Lang geleden, het moet begin jaren tachtig geweest zijn, stalde een vriend zijn Commodore 64 tijdelijk bij ons. Hij moest nog een examen halen en was bang dat de verleiding van de computer te groot zou zijn.
Veel kan ik me er niet meer van herinneren. De man des huizes heeft er ongetwijfeld spelletjes mee gespeeld maar dat heeft niet echt indruk gemaakt. (De Nintendo met Donkey Kong daarentegen wel – daar zitten heel wat uren in!)

Op de HEAO, rond 1982, kregen we informatica. Geen computers in de klas, alleen grote printerterminals verbonden met de universiteit Utrecht in een aparte ruimte. We moesten wat programmeren in BASIC (10 GOTO 20 RUN) en sommigen wisten een commando waarmee Snoopy uit de printer rolde. Op dat brede, gestreepte kettingpapier en opgebouwd met ASCI-tekens. En je moest getallen kunnen omzetten in binaire cijfers. Ook nuttig. Niet.

Thuis kwam de eerste Tulip PC binnen via een PC Prive project van de gemeente. Er stond Windows op. De eerste keer dat we hem aan zetten vloog de muis alle kanten op en we hadden geen idee van navigatie. “Leuk he, dat patience dat er op staat”, zei een collega. Wij waren niet verder gekomen dan een frustrerend blauw scherm.
Het kwam uiteindelijk wel goed: naast de Solitaire kwamen ook Pacman, Sokoban en Prince of Persia onze wereld binnen.
Op zo’n schijfje. Dat zo’n mooi spinnend geluid maakte als je het in het station schoof.

En vanaf daar werd het een onderdeel van mijn privé en werkende leven.

Maar dat eerste begin heb ik toch een beetje gemist. De man des huizes niet dus bij het opruimen duiken er nog wel eens antieke apparaten op. Een hele oude Apple laptop staat bijvoorbeeld keurig op zolder, in zijn bijpassende zwarte tasje.
En bij het opruimen van de schuur vandaag dook dit apparaat op:


Een Sinclair QL – keurig in de doos, met alle onderdeeltjes er nog bij. Inclusief een klein notitieblokje.
Op zich natuurlijk een slecht teken, dat ie nog zo netjes is. Dat betekent dat er niet veel gebruik van is gemaakt. Volgens Wikipedia klopt dat ook wel. Het is een beetje het sufferdje onder de computers: de verkeerde techniek gekozen, ingehaald door de concurrenten.
Maar wel leuk.

Kunnen we er iemand blij mee maken? Laat een bericht achter en we nemen contact op!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: