h1

Teleurstelling

11/02/2011

Het gebeurde net weer, dit keer bij de nieuwe tandarts. “Ik had toch echt een chinese verwacht”.

Wong heten en er als Hollands welvaren uitzien heeft zijn voordelen – je wordt niet snel meer vergeten. Die met die chinese naam die er niet zo uitziet.
Vanaf jongsaf aan heb ik het een enorm voordeel heb gevonden. Tot ik beroepshalve jaren geleden met een psycholoog te maken kreeg. Eigenlijk is hij geen psycholoog maar hij adviseert wel over de psychologische geschiktheid van mensen voor bepaalde functies. Gelukkig niet over mij, het was mijn schone taak om hem wat meer publiciteit te bezorgen.

Ook hij had bij onze eerste ontmoeting gerekend op een chinese schone. Gekscherend zeg ik dan altijd dat het wel tegenvalt zeker? Nou, inderdaad. Of ik mij wel realiseerde dat ik mijn hele leven al mensen teleurstel? En dat ik daarom bij iedere nieuwe ontmoeting al met een achterstand begin?

Zo had ik het nog nooit bekeken. En ik ben dan zo iemand die daar serieus over na gaat denken en, erger nog, het ook serieus gaat nemen. Had ik het dan al die jaren verkeerd gezien? Jarenlang had ik mensen op het verkeerde been gezet en daarom vonden ze me vast niet aardig, namen ze me niet serieus en gunden ze me minder dan een ander die gewoon Jansen heet en er ook zo uitziet.

Dat heb ik een tijdje vol gehouden tot ik opeens dacht: ik ben daar gek, ik laat me toch door zo’n vent geen complex aanpraten?

Dus nu ben ik nog net zo trots op mijn naam en roots als altijd. En ik ben ook weer net zo overtuigd van de positieve meerwaarde om altijd een verhaal te hebben. “Wong? Hoe kom jij nou aan zo’n naam?”

Dat vertel ik graag in een volgende post.

 

2 reacties

  1. Krachtig… Chapeau!
    Groetjes, Jeanny


  2. Groot gelijk, Ingrid! Volgens mij is het juist goed als mensen zich bewust worden van hun vooroordelen. Zo bezien stel je ze dus niet teleur, maar help je ze in hun ontwikkeling… 😉Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: