h1

Scrabble voor ambtenaren

08/01/2011

Eén van de voordelen van gemeenteraadslid zijn is de verrijking van mijn woordenschat. Hoewel, verrijking: laten we het vergroting noemen.
Het Nederlands Genootschap ter bervordering van het Belegen Woord zal zich verheugen over het regelmatig gebruik van woorden als vigerend, beleidskaders en bovenplans. Zo spreken wij ook over burgers, gewone burgers, inrouten en worstelen met besluitvorming.

Het kind in mij dwingt mij regelmatig tot glimlachen en de taalkronkelaar tot jeukende vingers om hier iets leuks me te doen.

Na een overleg afgelopen donderdag over het meerjarenbeleidskader voor sociale en economische participatie (= hoe gaan we de komende jaren mensen helpen om meer en zelfstandiger deel te nemen aan de maatschappij) wist ik het.

Scrabble. Met afkortingen. Het wemelt van wetten, regels en verordeningen die allemaal voor het gemak worden afgekort. Onderstaand lijstje hoort bij het overleg van donderdag.

Bij Scrabble met afkortingen heeft aangepaste letterwaardes. De letter W komt vanwege het woord Wet heel veel voor. Klinkers daarentegen zijn stukken zeldzamer.
Waar bij gewoon Scrabble het woordenboek scheidsrechter is zal hier Google uitkomst moeten brengen. Bij het leggen van een afkorting moet exact vermeld worden waar deze voor staat, anders is het niet geldig. Bij twijfel wordt het opgezocht op het internet.

Bingo!
O nee, dat is voor een volgende keer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: