h1

Met familie op Texel

04/11/2010

Oma is geboren in De Cocksdorp op Texel. Heel lang heeft ze er niet gewoond want met een jaar of vier verhuisde ze terug naar het Kennemerland, naar Haarlem. Toch drukken die paar jaar een aangenaam stempel op de familiehistorie: vakanties werden er in later jaren gevierd met haar ouders en later met het eigen gezin. De zoon woonde een jaar op Texel en deed daar heel veel levenservaring op.
Als familielid van de koude kant kun je niet om Texel heen. Of om Volendam, maar dat is een ander verhaal.

Met de verjaardag van oma als aanleiding zijn we het afgelopen weekend op Texel geweest: opa en oma, kinderen en kleinkinderen. Twee van de eerste, drie van de tweede en zes van de derde generatie. De leeftijd varieerde van 11 tot 76.
We misten alleen de zoon en schoondochter uit Dubai.

Chocomel op Texel

En het was een heerlijk weekend: samen eten, stukje strand, koffie, drankje, veel foto’s maken. En natuurlijk een tripje down Memory lane naar De Cocksdorp. We vonden het geboortehuis van oma, althans zoals het verbouwd is nadat het in de oorlog praktisch verwoest werd. We probeerden ons voor te stellen hoe haar vader als postbode de hele polder boven De Koog van brieven en kranten voorzag. En hoe hij de post voor de vuurtorenwachter (toch een uur heen en terug fietsen) opspaarde. Tot diezelfde vuurtorenwachter een abonnement nam op de krant en die wel iedere dag bezorgd moest worden. Soms hielp de moeder van oma en nam een deel van de ‘wijk’ over. Dan hadden ze tijd om samen naar het strand te gaan.
Bij de katholieke kerk aan het begin van de Kikkertstraat ligt nog een te vroeg geboren broertje begraven. Het achtmaandskindje werd op 22 december 1935 begraven door de pastoor. Aangifte doen in Den Burg zat er door het winterweer  niet in en officieel is hij nooit geregistreerd.

Naast het stukje familiegeschiedenis was er ook veel ruimte voor vliegeren, koffie en warme chocolademelk drinken, naar de zee kijken, in de wind lopen, zeehondjes bewonderen en gezellig eten met zijn allen.

De herinneringen vormen het volgende hoofdstuk in de familiegeschiedenis. Een mooi hoofdstuk, waarin we elkaar allemaal weer een beetje beter hebben leren kennen. En de kinderen willen volgend jaar weer…

 

Texel 2010

De Cocksdorp, Texel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: