h1

Niemandsland – in Nederland

10/10/2010

Een Europa zonder grenzen is al zo gewoon dat je bijna vergeet hoe het was: de douane. Aan komen rijden, alvast de paspoorten klaar, wachten of de douanier echt de papieren wil zien of toch op het laatste moment minzaam wuif: “rijdt u maar door”. En na dertig, veertig meter niemandsland hetzelfde ritueel nog een keer. Toch altijd even spannend.
Niemandsland – een prachtig woord ook dat visioenen oproept van smokkelaars, vrijstaat, geen wetten en regels. Als kind vond ik het intrigerend.

Tegenwoordig moet je zelfs op Schiphol je best doen om je paspoort gecontroleerd te krijgen. En bij de douane is het een kwestie van overtuigd door het ‘Nothing to declare’ -poortje te lopen.

Maar deze vakantie was het weer even als vroeger. In het noorden van Italië kom je af en toe een uitstulpend stuk Zwitserland tegen. Het bankgeheim is bijna verleden tijd maar de grens worden nog bewaakt. En ze bestaan nog: de mannen in uniform die je zo lang mogelijk in het ongewisse laten en op het allerlaatste moment minzaam wuiven.

Niemandsland_IT_CH

Thuisgekomen blijken we pal om de hoek ook een niemandsland te hebben.

Niemandsland_BoschenDuin_DenDolder
(Naast een niemandsland is het ook een verwarrende aanwijzing voor automobilisten: hoe hard mag je hier nou eigenlijk?)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: