h1

Krakelingweg en de nieuwe politiek

28/08/2010

De gemeentepolitiek is weer volop begonnen, het eerste Debat is weer achter de rug. In de commissie Ruimte is de Krakelingweg aan de orde – een plan dat al vele jaren loopt maar dat nu toch echt in de eindfase zit. Een herstructurering van een doorgaande weg, nu een prachtige laan met bomen en straks weer. Nu smal en met een rare aansluiting, straks gescheiden rijbanen en rechtstreeks uitkomend bij de A28. De weg loopt deels door het Zeister Bos dat onderdeel is van de ecologische hoofdstructuur, kent vele aanwonenden natuurlijk en is de toegang tot twee grote en nog groeiende sportaccomodaties.
Om een lang verhaal kort te maken: voor de zomer was de inspraakronde (Ronde Tafel) en de sfeer was vooral ‘dwars’. Zowel de betrokken bewoners en andere belanghebbenden als de de ambtenaren en planontwikkelaars waren in posities gegroeid waar niet meer het gevoel was dat er naar elkaar werd geluisterd laat staan serieus genomen.
Tijdens de zomervakantie is er hard aan gewerkt om dit te doorbreken en dat lijkt grotendeels gelukt. Het is een illusie dat bij zoveel overlappende en tegengestelde belangen het iedereen naar de zin kan worden gemaakt. Maar er is door veel partijen samen gekeken naar de mogelijkheden van geven en nemen en is er constructief overleg. Het kan natuurlijk altijd nog beter maar voorlopig: hulde aan alle partijen. Een mooi voorbeeld van wat wij als coalitie voor ogen hebben als nieuwe politiek.

Voor mij is het een leuk dossier, zoals dat in ons jargon heet, omdat het contact betekent met de mensen achter de stukken. Een bezoek aan tennisvereniging SHOT, gesprekken met de ambtenaren over het hoe en waarom van bepaalde keuzes, contacten met individuele insprekers, veel overleg ook met mede-raadsleden – het maakt het heel concreet en tastbaar.

2 reacties

 1. beste Ingrid,
  De fractie van D66 heeft een verkeerde keuze gemaakt door het plan van de nieuwe Krakelingeweg aan te nemen. Ze heeft weer niet geluisterd naar wat de groene groepen samen met het bedijfsleven en bewoners in een open platform van een aantal jaren geleden heeft aangenomen. Ik zat daar ook in namens de Verkeersgroep Zeist/Fietsersbond.
  Dat plan behelsde o.a om het oude trace tussen het laantje zonder eind en de Lorentzlaan te gebruiken als een nieuwe rijstrook, omdat daar de ecologische passage plaats vindt tussen het Zeister bos en de boswachterij. Er wonen daar ook geen mensen.
  Nu komen er drie rijstroken. De oude weg en twee nieuwe rijstroken: een bijna onneembare barriere voor dieren! Ook dat scheelde ook heel veel bomen, die nu onnodig gekapt moeten worden. Dat voelt niet goed voor het groene imago waar D66 toch voor staat!Zie verkiezingsbelofte, waardoor veel mensen(20%) voor D66 hebben gekozen. D66 zal op zijn daden worden beoordeeld.
  Verder worden de nieuwe rijstroken te breed: 3.5 meter, wat uitnodigt tot sneller rijden dan 50 km. Om sneller rijden te voorkomen moet je de rijstroken juist fysiek versmallen. Of is het de bedoeling van de VVD om later te snelheid te kunnen verhogen tot 80km?
  Wie van de fractie houdt eigenlijk kontakt met mensen van de SMZ, als het gaat om achtergrondinformatie te verkrijgen over groene onderwerpen, alvorens zelf besluiten te nemen, waar je als fractie eigenlijk geen verstand van hebt. In de voorgaande raadsperiode deed Koos dat altijd. Het zou de fractie sieren om iemand aan te wijzen als groene kontaktpersoon. Zelfs de VVD vraagt soms advies aan SMZ, bijv. bij de behandeling van de bomenverordening van 2007(?).
  Wil je dit ook doorgeven aan je fractiegenoten?Groetjes en tot 4 oktober, Anton


  • Beste Anton,

   Dank je wel voor je reactie – een ietwat verlate dank (ik ben pas net terug van een korte vakantie) maar desalniettemin zeer welgemeend.
   Ik waardeer je betrokkenheid zeer en je informatie over de groene aspecten van het plan Krakelingweg is duidelijk en helder. Het is wel jammer dat je achteraf pas met deze mening en dit oordeel komt – ik had graag de gelegenheid gehad om voorafgaand aan de besluitvorming met je te discussiëren.
   D66 heeft terecht altijd veel aandacht voor het ‘groen’ en dat geldt ook voor de Krakelingweg. Maar naast groen zijn er meer aspecten aan de orde zoals bereikbaarheid, veiligheid, burgerparticipatie, milieu. Een complex project als de Krakelingweg heeft dan ook vele facetten en vele belangen. Uiteindelijk is het zoeken naar een zo optimaal mogelijke balans. In dit geval betekent dat iedereen voor een belangrijk deel zijn/haar zin heeft gekregen maar niemand voor 100%.
   Voor wat betreft de natuur zijn er veel aanpassingen gedaan in het plan – en wij zijn dan ook blij met de constructieve bijdrage van de verschillende groene groepen.
   Maar minstens zo blij zijn we met de sterke verbetering in de contacten tussen belanghebbenden en gemeente. De expertise en ervaring van alle partijen is veel meer tot zijn recht gekomen dan in de afgelopen jaren. En dat is een hele belangrijke winst – het waarmaken van de titel ‘Dichterbij’ van het coalitieakkoord.
   Want ook dat is D66: zorgen dat de kloof tussen burger en (gemeentelijke) overheid kleiner wordt, dat er sprake is van een groeiend vertrouwen en van echte burgerparticipatie.
   Alles bij elkaar hebben wij de afweging gemaakt en voor het plan gestemd.

   In principe coördineert Pieter het contact met de verschillende externe groepen – ik neem je suggestie om specifiek iemand aan te wijzen voor de natuur- en milieuorganisaties mee naar de fractie. Laten we daar 4 oktober even op terugkomen.

   Achteraf aangeven dat we een verkeerde keuze zouden hebben gemaakt mag. Maar in de aanloop naar de beslissing informatie aangeven en meepraten is toch vele malen beter en effectiever.
   Je kunt ons altijd bereiken – schrijven, emailen, bellen of langskomen op de openbare fractievergadering – alle gegevens staan op http://www.d66zeist.nl.
   Ik zie je in ieder geval graag op de ledenvergadering volgende week maandag de vierde oktober.

   Vriendelijke groeten,
   IngridGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: