h1

Achter de schermen bij D66

13/06/2010

Afgelopen zaterdag was ik bij een regiobijeenkomst van D66. Van tevoren had ik er niet al teveel verwachtingen van anders dan dat het leuk zou zijn wat collega’s uit andere gemeenten te leren kennen.

Het bleek uitermate interessant. Geen presentaties, powerpoints en agenda’s. Wel een kring van ruim twintig D66-ers uit de regio en drie verhalen uit de praktijk over campagne, verkiezingen en vooral coalitieonderhandelingen en alles wat daar bij komt kijken. Verhalen uit Woerden, Amersfoort en ons eigen Zeist.
Iedereen kwam vanuit de oppositie naar de coalitie en daar zaten natuurlijk veel overeenkomsten.
Veel leermomenten varierend van contact blijven houden met alle partijen, je onderhandelingsstrategie klaar hebben en niet te overmoedig zijn tot het managen van interne verwachtingspatronen en en de illusie van openbaar onderhandelen.

Maar de anekdotische details blijven natuurlijk het beste hangen: de SGP die een vrouwelijke wethouder levert in Woerden en de VVD die de coalitieonderhandelingen per persbericht stop zet in Amersfoort. En over Zeist moesten we naturlijk weer uitleggen hoe het kan dat teleurstelling over de keuze van portefeuille en wethouder kan leiden tot een afsplitsing.
Gelukkig merkten we ook nu weer dat uitleg en achtergrondinformatie leiden tot begrip.
Beetje bij beetje krijgen we zo de kans om de negatieve publiciteit weer wat recht te trekken – het is een langere weg dan het teruggooien van de modder maar een bewuste keuze.
“Don’t wrestle with pigs in the mud: you get all dirty and the pigs like it!”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: