h1

Theorie en praktijk. En het gevoel.

19/02/2010

’s Middags rijd ik naar huis terwijl op de radio live het debat in de Tweede Kamer te horen is. In theorie gaat het over Afghanistan, Uruzgan en brieven van de NATO. In praktijk wordt er met man en macht gezaagd aan kabinetsstoelpoten. En wat je voelt is de frustratie van de oppositie die door een minderheid te zijn niet meer serieus genomen hoeft te worden en daarmee machthebbers sterkt in hun arrogantie.

’s Avonds zit ik in de Raadszaal van Zeist, op de publieke tribune. In theorie gaat het over het Sanatoriumbos en amendementen, van D66, Leefbaar Zeist en Seyst.nu, om het definitieve besluit te kunnen uitstellen. In praktijk is het een laatste poging om bezwaren en bezorgdheid van betrokkenen duidelijk te laten horen. Mijn gevoel: respect voor oppositiepartijen die het vier jaar lang hebben volgehouden om positief kritisch mee te blijven denken, initiatieven te blijven nemen en te blijven beargumenteren. En ook: coalitiepartijen die gewend zijn geraakt om altijd gelijk te hebben en rustig, soms zelfs geirriteerd, achterover leunen, wachten tot de oppositie klaar is en dan stemmen wat ze toch al wilden stemmen. Het enige wat je hoeft te doen is opletten dat je op het juiste moment je hand opsteekt.

Straks zitten er 33 verse raadsleden in de gemeenteraad. 33 intelligente, betrokken, enthousiaste mensen die stuk voor stuk het vertrouwen hebben gekregen van de kiezers.
En toch vormen straks een deel van die 33 een coalitie, een blok, en nemen de leiding in het besturen van Zeist.
In theorie is het de totale gemeenteraad die, iedere keer opnieuw, beslist, alle argumenten en feiten even zorgvuldig overwegend.
In praktijk ben ik wellicht te naief.
Maar dat gevoel wil ik voorlopig nog even houden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: