h1

Geld van de gemeente

09/01/2010

Vanochtend al weer vroeg in de trein naar Utrecht, door een warm Hoog Catharijne en een koude stad naar het Academiegebouw aan de voet van de Dom.

Vandaag heb ik daar bijgeleerd over begrotingen van de gemeente, de rol van de gemeenteraad, balansen, het gemeentefonds, algemene reserveringen, speerpunten en programma’s.

Voor de groep twee experts uit de D66 gemeenteraadpraktijk met financiële belangstelling, kennis, ervaring  en vooral veel enthousiasme. En in het publiek meer en minder ervaren lokaal actieve D66-ers die net als ik beter beslagen ten ijs willen komen als het om gemeentelijk geld gaat.

Zelf is mijn enthousiasme voor alles wat met boekhouden te maken heeft in de kiem gesmoord met het prachtige vak Economie 2 op de middelbare school. Het echte, ouderwetsche boekhouden met journaalposten. Toen verzekeringspremies die je in één keer had betaald over in 12 maandelijkse termijnen moesten worden weggeboekt zag ik dat meer als werkverschafifing dan als zinvol. Betaald is betaald en geld wat je niet meer hebt moet je gewoon kunnen boeken als ‘kwijt’.
Kortom, voor mij zijn financiën een noodzakelijk kwaad en typisch werk dat je beter door een ander kan laten doen.

Binnen de gemeentelijke politiek is dat in feite ook zo – zowel binnen het ambtenarenapparaat als in de fracties zijn er financiële specialisten. Dat laat onverlet dat het goed is om te weten hoe het spel gespeeld wordt om dan min of meer vanaf de zijlijn kritisch mee te kijken, vragen te stellen en suggesties te doen.

Geld speelt een hele belangrijke rol in de gemeentelijke politiek. Met de komende bezuinigingen neemt dat alleen nog maar toe.
Minder kunnen uitgeven is op zich nooit leuk. Maar het biedt ook mogelijkheden. Je wordt gedwongen om duidelijke keuzes te maken en prioriteiten te stellen – wat vinden we echt belangrijk en wat kan even wachten. Om creatief te zijn – met minder geld nog steeds je doelstellingen halen.

In de campagnes zal er nog niet veel over worden gesproken maar het worden interessante jaren, dat is duidelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: