h1

Lijst 6, nummer 6

29/12/2009

Met de sneeuw grotendeels gesmolten en de wegen weer redelijke begaanbaar fietsten we in het zonnetje het spoor over met in de fietstas 500 exemplaren van de uitslag van de wijkenquête Den Dolder.
Collega kandidaat raadslid Pieter van der Ploeg neemt dit keer Den Dolder Zuid voor zijn rekening.

Voor een dorp met zo’n 4000 inwoners is het eigenlijk al raar om het over noord en zuid te moeten hebben. Maar de spoorlijn heeft er niet alleen voor gezorgd dat Den Dolder ligt waar het ligt maar deelt het ook onherroepelijk in twee delen.
Ik sta regelmatig voor de dichte spoorbomen maar moet er niet aan denken dat deze verbinding permanent dicht zou moeten voor autoverkeer. Dat het een stuk veiliger kan en moet worden voor fietsers is buiten kijf en op lange termijn is het laten zakken van het spoor de enige echte oplossing.

Over het spoor slaan we linksaf de Willem Arntzlaan en beginnen met lopen van brievenbus naar brievenbus. Ik kom hier wel vaker maar heb nu de kans om wat uitgebreider rond te kijken. Veel woningbouw uit de jaren vijftig en zestig, net als aan ‘onze’ kant van het spoor. Wel meer huurwoningen, herkenbaar aan de gelijke voordeuren en kleuren schilderwerk.
En grappig straatje waar de huizen met de rug naar de straat staan en de ingang hebben aan een soort brede steeg met aan de overkant een stukje tuin en opbergschuur. Het doet denken aan Schiermonnikoog waar ook huisjes zijn die aan de overkant van hun straatje de (moes)tuin hebben.

Langs de Pleineslaan lopen we nog even het Stille Hofje op. Wij zijn niet zo van begraven in onze familie maar op zo’n mooi overzichtelijk kerkhof zou ik wel willen liggen.

Met gemengde gevoelens kijk ik naar de nieuwbouwwoningen  op de voormalige sportvelden. Een project dat helaas niet tegen te houden was. Ik gun iedereen een woning maar binnen de juiste verhoudingen – de vele woningbouwprojecten in Den Dolder trekken een grote wissel op een kleine gemeenschap met een toch al krappe infrastructuur. Zijn we hier dan toch te ver van Het Rond- uit het zicht, uit het hart?

Op weg terug naar huis denk ik aan het braakliggende terrein van het oude Overtoom-gebouw waar al jaren een project is gepland van meer dan 70 huizen en appartementen. Duur, krap en vlak aan het spoor. Het gerucht gaat dat er nog nauwelijks iets van is verkocht (de prijzen zijn ook idioot hoog) maar toch zijn de hekken pas geleden weggehaald. Het bouwen zal dan ook wel doorgedramd worden.

De bewoners van deze Tolhuislaan maken zich zorgen over de overlast van het geplande fietstunneltje met ouders die kinderen met de auto komen afzetten. Waarom geen parkeerplaatsen en keerlus op dit terrein?
Voor iedereen een mooie invulling. Behalve voor de bouwlobby.

Uit de enquête die we net verspreid hebben blijkt duidelijk dat de Doldenaren de spoorwegovergang open willen houden, dat de grens van woningbouw overschreden is en dat de bestaande infrastructuur zwaar onder druk staat.
Er moet veel veranderen in het bestuur van Zeist. Als nummer 6 van lijst 6 ben ik er klaar voor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: