h1

Plaatselijk druk

11/10/2009

De afgelopen week stond vooral in het teken van mijn eigen woonplaats Den Dolder , onderdeel van de gemeente Zeist.

Het begon met een inspraakavond over de mogelijkheid om verkeersoverlast in een deel van de buurt te beperken door een doorgaande weg voor auto’s af te sluiten met behulp van paaltjes. Bijna een jaar geleden viel bij ons een enquete in de bus  van een groep bewoners die de mening van de buurt wilden hebben over een aantal alternatieve oplossingen. Omdat wij de door hen aangekaarte problemen en overlast niet herkenden geloof ik dat we niet eens gereageerd hebben. Niet netjes natuurlijk, want kennelijk was het voor hen belangrijk genoeg om veel energie te steken in gesprekken met de gemeente en onderzoek naar oplossingen.

Ambtelijke molens malen langzaam en een paar weken terug kregen we een uitnodiging voor een inspraakavond. Aan de ene kant was ik benieuwd naar de onderbouwing van de oorspronkelijke ervaren overlast en aan de andere kant biedt de aangedragen oplossing ook nogal wat consequenties voor het verkeer in de rest van de wijk. Dus ik erheen.

Het was een volle zaal en dat is een teken van grote betrokkenheid. Er zijn nogal wat veranderingen doorgevoerd in Den Dolder de laatste jaren en veel inwoners zijn het, naar mijn mening terecht, niet eens met veel keuzes van de gemeente Zeist. Er wordt veel gebouwd en dat gaat niet alleen ten koste van veel groen maar levert ook infrastructurele druk op.

Dat bleek ook  uit de paaltjesdiscussie. Hoe moeilijk is het om overlast te ‘bewijzen’ – want wat is druk? En gaat het dan om de hoeveelheid verkeer of om de snelheid? Wat maakt dat onveiligheid wordt ervaren?
De gemeente presenteerde cijfers van lang geleden, cijfers van kort geleden en dan doorgetrokken naar de toekomst. en eigenlijk kwam het er op neer: “buurtbewoners, beslist u maar welke oplossing u wilt als het maar niets of weinig kost”.
Er is door niemand een verkeerstelling gedaan in de straten waar het probleem is ervaren. Er is ook geen snelheidsmeting gedaan om te kijken hoe het zit met de werkelijke snelheid. Er is niet onderzocht waar het verkeer vandaan komt en wat er precies gebeurt in de rest van de buurt als deze straat wordt afgesloten.

Aan het eind van de avond vroeg iedereen zich af wat er nou eigenlijk ging gebeuren. Het resultaat van de inspraak wordt als het goed is meegenomen in de besluitvorming van B&W. Ik ben in ieder geval benieuwd naar het verslag zodat duidelijk is welke informatie in welke vorm wordt gepresenteerd.

Van een heel andere orde maar toch iets wat mij zeer verwondert: de ambtenaar die namens de gemeente presenteerde had een laptop bij zich met een powerpoint-presentatie. Niets bijzonders. Maar hij had geen idee hoe hij deze kon laten samenwerken met de beamer. Er moest iemand uit het publiek aan te pas komen om de instelling op zijn laptop aan te passen. Is dat nou gebrek aan kennis of gebrek aan interesse in de ondersteunende techniek?

Er waren deze week nog twee gemeentelijke inspraakavonden, op een hoger, beleidsmatiger niveau, geleid door een externe planoloog. Hele prettige avonden, waar ik heel wat van heb opgestoken.

Komende week zijn er nog twee van zulke avonden plus een informatieavond in Den Dolder over het verkeersonderzoek. En de algemene ledenvergadering van D66 Zeist. Dan wordt beslist over de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in april 2010 – en op welke plek ik kom te staan. Spannend……

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: