h1

Eten uit eigen tuin

26/05/2009

Ooit, heel lang geleden, in een vorig leven, had ik samen met een vriendin een volkstuin. Vol enthousiasme stortten wij ons op het spitten, zaaien, wieden, spitten en wieden. Het was veel meer werk dan we hadden gedacht. Het kostte ook meer moeite dan we hadden gedacht om iedere keer weer fysiek naar de tuin te gaan. Het was maar een klein stukje fietsen maar in combinatie met ieder twee kleine kinderen, werk, helpen op school en huishouden bleek de praktijk hardleerser dan de goede voornemens.

Dat er doorgewinterde volkstuinders, vaak boven de de 65 en met de hele dag de tijd, op onze vingers keken en zich verbaasden dan wel ergerden aan onze beginnersaanpak hielp ook niet echt.
Om ons heen allemaal keurige stukjes land met nog keurigere rechte bedden met professioneel ogende plantjes en planten keurig in het gelid. Onkruid alleen op de composthoop en gereedschap voor iedere klus.
Nee, dan wij: met pijn en moeite alles omgespit en aan een kant begonnen met het maken van bedden. Het lapje grond werd met iedere bewerking naar mijn gevoel groter en groter.
De gepote aardappelen namen minder ruimte in beslag dan van tevoren gedacht. Het onkruid groeide harder dan verwacht.
En de oogst? Wat ik me vooral kan herinneren zijn de enorme hoeveelheden sperziebonen en vooral courgettes die we in die zomer hebben weggewerkt. Er was niet tegen op te eten…

Na dat ene seizoen hebben we het opgegeven. Maar eten uit eigen tuin blijft me wel trekken. Een paar jaar heb ik nog sperziebonen tegen de schutting gehad en heerlijk van gegegeten. En aardappels in de achtertuin.

In deze doorzonwoning beperkt het zich nog tot de druiven. Naar gelang de zomer zijn de trosjes blauwe druiven zuur of iets minder zuur en maken we plannen voor sap of azijn. Tegen de tijd dat we uitgepland zijn hebben de vogels de meeste druiven al opgegeten.

De druif heeft er in ieder geval dit jaar ook weer zin in.

Tegen de realistische stroom van de mannen in zet ik dit jaar door. In een pot staat een keurige voorgekweekte tomatenplant te bloeien, gekocht bij de kwekerij maar wel met label ‘biologisch’.
En mijn trots zijn deze eigen geplante en uit de grond gekeken zaailingen:


Nog even en dan mogen deze courgetteplanten in de volle grond hun best doen om de kippen en haan te weerstaan.
En in een vlaag van positivisme staat sinds zaterdag nog een pot op het terras: met aardbeienplanten. De kans dat er ook maar een rijpe aardbei een mensenmond in verdwijnt is zeer klein gezien de grote hoeveelheid snavels in onze tuin…. Maar he, het gaat om het idee: eten uit eigen tuin. Ik had toch niet gezegd wie er van zou eten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: