h1

‘Oude’ appeltaart

17/05/2009

Er lagen nog drie wat zielig wordende appels in de fruitschaal. Gekocht in een optimistische bui met goede voornemens om meer fruit te eten. En vergeten dat er steeds meer appelsoorten zijn waar ik allergisch op reageer met een jeukend gehemelte en een loopneus. Maar gekookt heb ik daar geen last van.

Een mooie gelegenheid daarom voor het bakken van een appeltaart. En dan komt altijd weer dit oude kookboek uit de kast: het Margriet kookboek.Mijn moeder had (of heeft) het ook in de kast staan en sinds ik het jaren geleden op een rommelmarkt zag liggen heb ik een eigen exemplaar. Dat zal sinds begin jaren tachtig zijn, toen ik ging samenwonen en zelf ging bakken voor visite en verjaardagen.
Mijn exemplaar is uit 1962.
In de marges staan de ingredienten voor ieder recept met vaak een illustratie erbij. Groente en fruit met gezichtjes. En veel leuk bedoelde koks.

“Er staan alleen maar koks in”, zegt de baas terwijl ik sta te fotograferen (buiten, daar is nog net genoeg licht). “Nee hoor, er staan ook van de juffrouwen met schortjes bij”, zei ik. Maar als ik dat wil laten zien blijkt hij gelijk te hebben: alleen maar koks.
“Ach ja, huisvrouwen nemen natuurlijk informatie van mannen beter aan. In die tijd…”, voegde hij er nog net op tijd aan toe.

Want wie taart wil proeven moet natuurlijk wel een beetje beleefd blijven tegenover de maakster…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: